in

Kuzhinierët që ndërthurën Gatimet Tradicionale me Kuzhinën Turke e Greke në Gjirokastër!

Kemi folur per historine dhe gatimet tradicionale te kuzhines gjirokastrite, e shumellojshme ne receta dhe e pelqyer per shijen e gatimeve. Po kjo kuzhine nuk ka qëndruar ne vend.

 

Nje hapesire e madhe u hap me ndryshimin e sistemit, kalimit nga ekonomia e centralizuar ne ate te tregtise se lire. Faqe te vecanta ne historine e zhvillimit te saj kane shtuar kuzhinieret e rinj, nje pjese te shkolluar dhe jashte vendit që sot ne restorantet e tyre praktikojne edhe gatimet tradicionale greke, turke, italiane etj.

 

 

Per ta tradita e huaj ishte nje kapitull i ri dhe mundesi e re per te pasuruar menyne ne llojshmeri, cilesi dhe shije te reja. Ndikimi ka qene i ndjeshem, mesuan ne restorante te profilizuara dhe ne kushtet e ekonomise se lire, private, te punesuar ne to u treguan mjeshter ne “vjedhjen” e artit kulinar dhe u kthyen per te fituar me shume ne qytetin e tyre.

 

Kjo histori ka ndodhur edhe me kuzhinierin e talentuar Kliton Kufo. Ai sot ka nje taverne per pije e meze nga me te preferuarat ne qytet dhe vleresohet per llojshmerine e cilesine e gatimeve.

 

“Te kombinosh traditen e vendit tend me ate te nje vendi tjeter, si te ishullit te Qipros ku kam punuar, -thote Klitoni, do te thote qe klientet t’i mesosh me shije te reja. Edhe Syri kenaqet duke pare, po shija eshte tjeter gje, eshte kryesorja ne çdo gatim” -thotë Klitoni.

 

Kuzhinieri Kliton Kufo ka klientele te qendrueshme, edhe te huaj, italianë e grekë që punojne ne Gjirokaster. Për ta dhe grupe turistike shtron edhe dreka e darka. Po kështu deren e ka te hapur per ceremoni familjare dhe festa kolektive, siç po ndodh keto dite ne prag festash, te krishtlindjeve dhe Vitit te Ri, prenotuar që më pare.

 

 

What do you think?

Written by admin

Si jetohej në shtëpinë e Ismail Grapshit në lagjen “Pazar i Vjetër” për gjozduqet e të cilit kanë mbetur edhe vargje!

1001 Gazmoret – Krijuar dhe mbledhur nga Niko Çika… Ja disa prej tyre!