in

Festa e Ujit të Bekuar sot në Gjirokaster u bë më e bukur nga një 13-vjeçar që sfidoi të ftohtin dhe kapi kryqin në lumin Drino!

Sot u festua dita e ujit të bekuar ne Gjirokaster dhe ne qytete te tjera ne vend dhe neper bote.

Besimtarët ortodoksë sfiduan të ftohtin në disa qytete të vendit duke u hedhur në ujë në garë për të kapur kryqin.

Në Gjirokastër, kremtimi i festës nisi me meshën në kishën “Ringjallia e Krishtit”, dhe më pas vijuan me hedhjen e kryqit në lumin Drino. 13 vjeçari Moisi Merkuri e rrëmbeu atë nga uji i ftohtë duke uruar të gjithë besimtarët ditën e ujit të bekuar.

Dita e ujit të bekuar është një nga festat më të rëndësishme në kalendarin ortodoks. Kjo festë shënon pagëzimin e Jezu Krishtit në lumin Jordan nga Shën Gjoni Pagëzori. Uji i bekuar në këtë ditë konsiderohet si një burim shërues dhe mbrojtës kundër forcave të këqija.

Ndërsa në Shqipëri, siç shihet në Gjirokastër, festa përfshin hedhjen e kryqit në ujë, traditat ndryshojnë nëpër botë. Në Rusi, besimtarët bëjnë zhytje në liqene dhe lumenj të ngrirë. Në Greqi, festa është e njohur për hedhjen e kryqit në det. Këto rituale jo vetëm që shprehin devotshmërinë fetare, por gjithashtu pasqyrojnë kulturën dhe zakonet lokale.

Pjesëmarrja e të rinjve si Moisi Merkuri në këto rituale është thelbësore. Jo vetëm që ata marrin pjesë në ruajtjen e traditave, por gjithashtu mësojnë rëndësinë e festës në kontekstin e besimit dhe historisë së tyre kulturore e fetare. Kjo pjesëmarrje ndihmon në forcimin e lidhjeve të tyre me komunitetin dhe traditat fetare, duke siguruar që këto zakone të vazhdojnë të jetojnë brez pas brezi.

Gezuar diten e Ujit te Bekuar edhe nga stafi ynë!
Gjirokastra Online

What do you think?

Written by admin

Nga Ylli Musta mesoni se si e mori ferra uratën…

Gjirokastra ne dimer nen hijen e kalase…(Foto)