Mjeku Popullor Ylli Merja “ Mos Harroni Ponç me Raki dhe me Pak Sheqer",Ponç Pinin dhe Plakat e Jetës në Gjirokastër!

Ne nje nga emisionet e sotme ne News 24 mjeku popullor Ylli Ymeraj tha se per situaten e krijuar nga koronavirusi ben mire per trupin e njeriut edhe ponç me raki me pak sheqer.

Kjo pije eshte tradicionale ne Gjirokasetr. Eshte pire tere jeten, veçanerisht nga plakat e rritura ne shtepite e vjetra karakteristike. Ato ne ditet e ftohta te dimrit nuk e hiqnin xhezvene nga zjarri i gjirmes. E mbanin ne gatishmeri per kafe por dhe per ponç qe pergatisnin me raki dhe pak sheqer.

Graria e sotme duket se kane hequr dore nga ky ilac, ponçe me  raki qe benin nenat e tyre po ne keto dite keshillohet edhe nga mjeket, si nga mjeku i njohur popullor Ylli Ymeraj.

Eshte ilaç thoshin plakat dikur per te ngrohur gryken, te mbron dhe mushkerite.

Tani pak fjale si benin ponçe me raki dhe me pak sheqer plakat e jetes ne Gjirokaster.

Ne xhezve hidhnin 1 apo 2 gota raki te forte nga 18 grade e larte dhe e vendosnin ne prush me hi qe te merrte vale po jo te lihej shume qe mos avullonte alkoli.

Pastaj e hiqnin xhezvene nga zjarr dhe hidhni brenda saj pak sheqer.

Ponçen me raki dhe pak sheqer e pinin te “perveluar”.

Pijeni se do t`ju zbuti gryken dhe do ju lehtesoje frymemarrjen, lufton gripin dhe flamen, virusin qe vjen verdalle, ke te kapi te pa pergatitur!