in

Karnavalet qe na Kujtoi Sot Dhori Bilushi me Fotot qe Percolli ne Faqen e tij  

Karnavalet ne qytetin e Gjirokastres kane qene tradite dhe jane lojtur edhe disa vite pas clirimit te vendit, por pastaj u fshine nga kalendari i festave popullore.

Festa e karnavaleve ka karakter fetar dhe si e tille dhe u pengua per te marre jete pas vitit1990.

Ato nuk zhvillohen vetem ne qytetin e Gjirokastres por dhe ne fshatrat e krahinave rreth saj dhe jane kthyer ne manifestime gezimi dhe argetimi.

Me pare karnavalet i kane luajtur djem te rinj dhe burra te vjeter, ne Gjirokaster me shume grupe te lagjes Varrosh.

Nisinin nga shtepite, portat dhe sokaket e lagjeve dhe mblidheshin ne Sheshin e policies qe me pas mori emrin Çerçiz Topulli.

Ketu festohej me ore te tera.

Kenge, valle e lojra te ndrysheme, edhe nen tingujt e sazeve.

Brezi i viteve 50 e larte deri ne vitin 1960 kujton grupin e karnavaleve qe udhehiqte banori i lagjes Pllake Stefan Bleco, babai i mesuesit te edukimit fizik Panajot Bleco.

Ky grup pergatitej qe me pare per Diten e Karnavaleve qe zhvillohej ne nje nga ditet e pranveres, ne prag te Pashkes se Madhe.

Ne lojen e tyre merrnin pjese e gezonin vecanerisht femijet.

Festa e karnavaleve tani eshte kthyer ne tradite dhe festohet me ore te tera e deri ne mesnate.

Nuk ka nje apo dy grupe me maska po disa qe luajne por marrin pjese te gjithe edhe si fshat ne argetimet e shumta.

What do you think?

Written by Admini

Kur Vjen në Vendlindje…

Seriali “Lokomotiva” në Skenën e Teatrit “Zihni Sako” të Gjirokastrës