in

Mësuesi nga Gjirokastra Reiz Myrteza Poshi me Aktivitet Edhe në Disa Shkolla të Kosovës

Mesuesi patriot Reiz Myrteza Poshi qe lindi ne Gjirokaster me 17 maj 1919 ka lene gjurme ne historine e arsimit shqiptar.

Arsimin fillor  e kreu ne shkollen “Drita” dhe ate te mesem ne gjimnazin e po ketij qyteti.

Ne vitet 1938-1942 kreu studimet ne shkollen Normale te Elbasanit,si student  i kursit te larte 4 vjecar.Pas diplomimit emerohet mesues ne Kosove.

“Jam dy here i lumtur thoshte  me gezim dhe krenari baba Myrtezai  te birit ,nje here qe realizova amanetin e gjyshit tend dhe nje here tjeter  qe do te sherbesh per arsimimin e femijeve ne ate toke te bekuar  me njerez heroic te Kosoves.

Ai dha mesim ne disa shkolla ne Prishtine e Peje dhe  ne maj te vitit 1944 transferohet ne qytetin e Kercoves ne shkollen “MoisiGolemi”,por ne muajin gusht te po ati jviti detyrohet te kthehet ne qytetin e Vloressa mesoi se shtepia e tij ne Gjirokaster ishte djegur.

Per kete periudhe edhe u burgos per veprimtari antifashiste.

Viti 1944 e gjen me sues ne fshatin Llakatund te Vlores, me pas emerohet ne Bishan te rrethit te Vlores dhe shtator te1946 ne fshatin Matogjin dhe nje vit me vone ne shkollen “QemalGorishova”- Vlore.

Ai dallohet si mesimdhenesdhe metodist dhe per kete arrin dhe detyren e drejtorit te Kabinetit Pedagogjik te rrethit te Vlores, detyre qe e filloi ne 1955 dhe e mbajti deri ne vitin 1963.

Nje nga vecorite  cilesore te punes se tij si metodist ishte se gjate inspektimit te tij ne shkolla ai e konsideronte ate ne rradhe te pare si ndihme per vete mesuesit  per te eleminuar mangesite  dhe permiresimin e gjendjes  ne procesin mesimor -edukativ dhe pastaj si proces kontrolli.Evidentonte sukseset dhe mangesite duke lene detyra konkrete ,praktike si dhe zbatimin etyre  me afate kohore te percaktuara.

Bazuar ne aftesite profesionale dhe drejtuese ne shtator te vitit 1963 atij iu besua  celja dhe drejtimii shkolles se re “Teli Ndini” dhe dy vjet me vone celja dhe drejtimi i shkolles “Lef Sallata”

Gjate veprimtarise se gjate si mesues dhe edukator i brezit te ri ai ka realizuar dhe shume shkrime,artikuj metodiko-shkencor dhe kumtesa mjaft prej te cilave te botuara  ne revistat pedagogjike  dhe shtypin e kohes .

What do you think?

Written by Admini

Tirana 100 Vjet Kryeqytet! Ja Si Ka Shkruar Një Vitë më Parë Anila Rezhda Për Tiranën!

Ish – Ministri i Bujqësisë Edmond Panariti: Gripi Kinez Rrezik “ Ekzistencial”për Njerëzimin. Më i Rrezikshëm se Armët Bërthamore !