in

Isa Bajo “Mjeshtër Kërkimesh”- Figurë e Shquar e Gjeologjisë Shqiptare!

Sot mbushen 3 vjet nga ndarja e Isa Bajos nga jeta, një nga inxhinieret me te pasionuar per profesionin e gjeologut, i dashur e i respektuar edhe nga banorët e Gjirokastrës, qyteteve e fshatrave ku ai punoi dhe realizoi kërkimet në terrene te komplikuara gjeologjike ne kushte shume te veshtira.

 

Ne vitet 1956-1961 kreu Fakultetin Gjeologji-Miniera dhe u diplomua Ing. Gjeolog. Mbas mbarimit te studimeve u emerua ne ish Ndermarrjen Gjeologjike te Kukesit ku punoi deri ne vitin 1967. Aty drejtoi punimet e zbulimit ne vendburimin e bakrit ne Gjegjan dhe hapi perspektiven bakërmbajtese te ketij rajoni te thellë.

 

Nga fundi i vitit 1967 e deri ne vitin 1991, me daljen ne pension, Isai punoi ne ish Ndermarrjen Gjeologjike te Gjirokastrës.

 

 

Isa Bajo hartoi projektin e pare per kerkimin e kriprave ne Dhrovjan, qe u kurorezua me kapjen e pare dhe me zbulimin e te parit vendburim te kriprave ne Shqiperi vendburim që u shfrytezua deri ne ndrrimin e sistemit.
Ne vitin 1985 fitoi graden kandidat i shkencave, dhe me pas, Doktor i Shkencave ne vitin 1994.

 

Gjate aktivitetit gjeologo-kerkues Isa Bajo ka kontribuar edhe në gjetjen dhe zbulimin e disa vendburimeve te alabastrit ne Çiflig, te fosforiteve ne Fushë-Bardhë si dhe ka qënë bashkëautor në të gjitha hartat gjeologjike te Shqiperisë ne shkalle 1:200 000, per pjesen jugore te vendit. Botimet dhe studimet e tij jane nje trashëgimi konkrete per brezat e ardhshem te gjeologeve.

 

Per punen e tij, ne fushen e kerkim-zbulimit te mineraleve te dobishme eshte vlerësuar me disa “Medalje Pune”.

 

 

Isa Bajo u lind ne Tirane me 25 Dhjetor 1937. Ne vitet 1956-1961 kreu Fakultetin Gjeologji-Miniera dhe u diplomua Ing. Gjeolog.

 

 

Ne Gjrokaster u martua me Vojsava Erindin me të te cilën lindën tre djem. Vitet e fundit gjate dimrit banonte ne Tirane, ndersa gjatë verës shkonte ne Gjirokastër ne Lagjen Cfakë.

 

 

What do you think?

Written by admin

Vajzat me Gërsheta të Gjirokastrës që Ngjallnin Kureshtje dhe Zili!

Drini Gozhita – Shoferi me Aftësi të Larta Profesionale, Shumë i Dashur edhe pse Shpesh larg Familjes!