in

Dita Botërore e Radios- Kur Gjirokastritët e Dëgjonin Radio-Gjirokastrën në Mes të Pazarit

 

Sot ne Diten Boterore te Radios eshte rasti te kujtojme edhe shkurt historine dhe kroniken e Radios Lokale Gjirokastra qe, si cdo institucion edhe Radio Gjirokastra ka historine dhe kroniken e vet.

Si vit krijimi dhe qe festohet eshte vitit 1945. Nisi nga njera ne tjetren shtepi te lagjes Palorto dhe pastaj ne shtepine e Aleks Çeçit deri afer vitit 1974 kur apraturat, edhe te reja u vendosen ne godinen e re qe njihet sot me emrin Radio-Televizioni Gjirokastra.

Shume vite per mungese te aparateve te degjimit, ne Mesin e Pazarit ne nje shtylle elektrike ishte vendosur nje altoparlant i madh nga i cili percilleshin lajmet dhe programet muzikore te radios. Nje altoparlant i vogel ishte vendosur dhe ne hyrje te portes se madhe te postes se qytetit ne rrugen qe shkon per ne nenkala.

Ne foto elektricistet e qytetit Shpetim Karaulli dhe Haxhi Daci

Programi i radios fillonte gjithmone me sinjalin e njohur dhe zerin e spikeres “Ju flet Radio Gjirokastra” dhe pastaj programi me muzike popullore qe ne historine e ketij institucioni nuk i eshte ndryshuar tematika dhe nje dite te vetme deri afer vitit 1990.

Valet e Radio –Gjirokastres ne fillimet e trasmetimit degjoheshin brenda qytetit e deri ne Kordhoce dhe garnizon ndersa ne fshatra aty ketu.

Ato u shtrine ne nje hapesire fizike dhe virtuale me te madhe me ndertimin e radiostacionit afer me Fushen e Vjeter te sportit dhe me vone me stacionin e madh te ngritur afer fshatit Bulo.

Me funksionimin e tyre dhe rritjen e kapacitetit te degjimit, nisen edhe bisedat telefonike me korrespondentet vullnetare nga krahinat si Pogon, Zagori, Golem, Vrisera, etj dhe qytetet Sarande, Permet e Tepelene.

Ne kete institucion kane punuar gazetare profesioniste, teknike dhe inxhiniere te kualifikuar dhe te perkushtuar qe programet e saj te trasmetoheshin cdo dite.

Ne kete radio ka patur dhe vazhdon emisioni i perditshem ne gjuhen greqisht.

Ne programin e Radio-Gjirokastres jane levruar te gjitha gjinite gazetareske nga radio-reportazhi, bisedat telefonike, radiotregimet e radiodramatizimet, emisionet tematiko-muzikore.  Pas viteve 1980 ndeshjet nga stadiumi trasmetoheshin drejtpersedrejti nga Frederik Fico, Piro Qiqi etj.

What do you think?

Written by Admini

Ja si Eshtë Festuar në Vitin 1937 në Gjirokastër 25 Vjetori i Shpalljes së Pavarësisë Kombëtare!

Çfarë Ju Kujton Kjo Fotografi?!