in

Ne avlite e Gjirokastres/ Gatime me flake e prushe per byreqe, tava, shapkat e mish te pjekur edhe ne ditet me te ngrohta te vitit

Per t`u njohur me ambientet e gatimit ne shtepite e medha te Gjirokastres lexoni kete shenim.Ne shtepite e medha qe dhe sot jane ne kembe e shumica te restauruara dhe te banuara, eshte gatuar edhe jashte edhe brenda.

Deri ne periudhen e ngrohte, jashte edhe gatuhej, piqej buka e mishi, por kryhej dhe larja e teshave.
Ambienti i gatimit jashte kishte oxhakun, nje sqoll per larjen e eneve dhe furren e pjekjes,
Kur ky ambient ndertohej brenda konturit te planimetrise se baneses, paisej edhe me ambient sanitar te vecante.

Sipas studjuesve, per vete funksionin dhe vendin ne planimetri, ky ambient shtrohet me pllaka guri dhe nuk ka tavan.Ndricimi i tij eshte teper i paktedhe sigurohet nga nje numer i vogel dritare te larta dhe te vogla,por ketu ndeshen dhe raste kur ky ambient ndricohet vetem nga disa baxha te vogla,duke lene ne rrasat e gurit vrima rrethore.Keto vendosen mbi pjeset e ambientit,qe kerkojne me shume drite.Keta ambiente ndjekin variantet e zhvilluara te baneses gjirokastrite gjate shek.te 19-te.

What do you think?

Written by admin

Nje lule e ralle ne avlite e shtepive gjirokastrite

”More djale, i kujt je ti? Mos je djali i filanit?!”