Kujtesë/Gjirokastra 15 vjet në Unesko dhe një monument i munguar...

 

Puna per pranimin e Gjirrokastres ne Unesko ka qene e gjate dhe e veshtire.

Na kujtohet se, disa muaj perpara se Gjirokastra te vihej ne mbrojtje te UNESKOS, ne qytet u organizua’Dita e Gjirokastres” me nismen e Forumit per Mbrojtjen e Vlerave Kulturore.

Ne kete takimn te ngarkuar me shqetesimin qytetar ne mbrojtje te qytetit te kercenuar nga shkaterrimi, vec te tjerave u vendos nje objektiv madhor i pritshem mbi bazen e dy dosjeve te pergatitura dhe te paraqitura ne qershor 2005 qe do te shqyrtoheshin ne Komitetin Ekzekutiv te Uneskos, te miratohej Gjirokastra si si qytet i kultures se njerezimit.

Ne kete takim ne pritje te pergjigjes, qe u konkretizua ne 15 korrik 2005, u vendos te ngrihej me pas nje monument, simbol i vlerave historike e kulturore te Gjirokastres.

Kane kaluar 15 vjet dhe Gjirokastra eshte ne Unesko, periudhe me goxha arritje dhe investime te realizuara si ne Pazarin karakteristik ashtu dhe krejt zones historike, por monumenti ende mbetet nje veper e munguar sikunder u vendos ne ate takim te rendesishem te forumit te intelektualeve ne mbrojtje te vlerave te qytetit tani pjese e pasurise  boterore…