in

Tirandat – Si visheshin Burrat e parë dhe të Sotmit, Dr. Xhumbi i syve e të tjerë…

Burrat e pare te Gjirokastrës për mbajtjen e pantallonave mbanin edhe Tiranada, rripa që vinin nga jashte.

 

Për ata që nuk e dinë janë rripa prej llastiku që kryqëzohen e kalojnë mbi supe, duke qenë të mbërthyer para e prapa në pantallona, në fund etj, të sigurta që ato të mos ulen.

 

 

Në Gjirokastër, Tirandat nuk kane qëne në mode, se shumica e banoreve qytet e fshat, nuk i kanë përdorur.

 

Ama nje gjë duhet thënë: Ato ishin te preferuara nga nje pakicë; në kohën e Zogut i mbanin dhe profesorë të Liceut, gjirokastritë të diasporës që kishin punuar në Amerikë si dhe intelektualë të tjere në qytet që i mbanin edhe ne muajte e nxehte te verës.

 

Para e pasçlirimit, Tiranda kanë mbajtur intelektuale si Thoma Papapano, Papa Foti, Fotaq Kekezi, Nako Muka etj.

 

Ç`është e vërteta, në sy të shumicës, te banorëve, ata ngjallnin habi e kureshtje, se tirandat për mbajtjen e pantallonave ishin krejt ndryshe nga rripat e mesit lëkurë, inkelit e ‘gjalma’ që përdoreshin nga shumica.

 

 

Ata edhe e shprehnin:

 

“ Tirandat janë të sigurta që pantallonat të mos ulen, të mos hiqen osh…! ”

 

Tirandat edhe sot përdoren. Disa ecin në traditën e modën e burrave të parë. Perdorues i Tirandave, ne vend të rripit te mesit, është Dr, Kristaq Xhumbi, doktori i syve. Atij Tiranda i ka mbajtur gjyshi, babai dhe i mban dhe vetë. Megjithatë në Gjirokastër nuk është i vetëm ka dhe shumë të tjerë…

 

 

Tani Tirandat po futen ne mode edhe pse çmimi i tyre shkon mbi 3000 lek te reja.

 

 

What do you think?

Written by admin

Ëmbëlsira Tradicionale që Konkuron Bakllavanë – Ja Receta Autentike Gjirokastrite e Dhíples, zbuluar nga Mikja e Faqes sonë Afërdita Çarçani Deliu!

What Kind of Chocolate Are You?