Njihuni me Fiset e Qytetit të Gjirokastrës

Sot nuk ka nje liber te plote per fiset e qytetit te Gjirokastres por kemi lista qe i gjen ne internet siç eshte dhe kjo qe po percjellim ne faqen tone pergatitur nga Sokol Shpetim Karaulli.

Çdo nisem ne kete fushe eshte e mire, e lavderueshme, e vlefshme dhe e dobishme, e mirepritur edhe nga pasardhesit e fiseve qe sigurisht dine po dhe duan te dine me shume per rrenjet e fisit.

Ka nje mungese qe trajtohet shpesh ne bisedat e gjirokastriteve te sotem me moshe te madhe.Mungesa e pemes gjeanologjike me degezimet e fisit dhe ndryshimet ne kohe mbeshtetur ne dokumente te shkruara apo dhe gojore.

Shembujt edhe nuk mungoje, shume fise edhe ne qytetin e Gjirokastres kane sot edhe libra te shkruara, monografi per rrenjet dhe lidhjen me qytetin, historine dhe kontributet e te pareve dhe pasardhesve te tyre.

J a te kujtojme disa qe dime dhe kemi lexuar jo letersi po monografi si per fisin e madh Topulli, Femera,Xhango, Kokalari, Shehu, Dobi, Emiri, Mantho etj.

Libra te tille ka te botuara per fiset e fshatrave te krahinave qe dhe ato gjithashtu ndriçojne jeten e fiseve dhe jane model ne metodik dhe strukture.

Nese harruam ndonje monografi te kesaj natyre e kemi nga mosnjohja dhe kerkojme mirekuptim, po qellimi i ketij shkrimi eshte qe cdo behet ne te ardhmen qe veprimtaria e fiseve te ndriçohet e te dali ne drite, te mos humbas e te mos mbese vetem ne kujtime, te shkruhen rrenjet e degezimet e fisit me inisiativa personale brenda familjeve por dhe me porosi per studjuesit dhe autoret e provuar dhe te angazhuar ne kete fushe, te gatshem per te mbeshtetur cdo kerkese qe lidhet me hartimin e monografive te tilla qe mbeten trashegimi per familjet dhe brezat e ardhshem por dhe ne fondin e trashegimise se perbashket te historise se popullit.