in

Të jetë e vërtetë?! Shtëpia e Parë Publike në Shqipëri në një Fshat të Gjirokastrës në vitin 1912!

Thuhet dhe eshte e shkruar e nje fakt i tille tingëllon i çuditshëm për shumë arsye, por ja që dhe nga vitet ` 20- `30 sidomos në Tiranë diskutohej jo vetem prostitucioni por dhe problemi i ngritjes së Shtëpive Publike.

 

 

Nga një dokument i publikuar ne fletoren zyrtare mbi gratë prostituta që ushtronin profesionin e tyre msheftazi ‘Fletorja Zyrtare’ nr 43, 1 qershor 1927 vec të tjerave thuhet se:

 

Gratë që ushtrojnë profesionin e prostitucionit msheftazi, simbas artikullit 5 te rregullores siperthanur duhet te mblidhen ne nje shtepi te pergjitheshme që të mbahen për atë qëllim ose ne mos qoftë e mundur kjo, te mblidhen e te mbahen ne nje lagje a rruge te veçante të qytetit, që kështu tue kenë tok të munden me qenë nën survejimin e lehtë t`autoriteteve e vizitimit mjekësuer.

 

Numri i shtepive publike në Tiranë ka qënë i madh ne raport me popullsinë që në këtë vit 1927 Tirana numeronte 30 mijë banorë.

 

 

Me ardhjen e italianeve shtepite publike njerezit i quanin bordello ose Kuplara.

 

Në një nga numrat e saj gazeta “Ora” ngrinte problemin që ato duhet te largoheshin nga qendra dhe te vendoseshin ne periferi e nderkohe dhe nuk u duhej bere publicistikë, sepse ishin kunder moralit dhe zakoneve shqiptare.

 

Gratë kur mësonin se burrat e tyre i frekuentonin, çirrnin faqet e thoshnin

“Pu,pu,pu, po na i marrin burrat. Pale, dalin dhe ashtu, pa te mbathura”.

 

Ato me te civilizuarat ia kthenin:

“Pse pa italjankat keq kanë qenë? Te evgjitkat e Brrakës e kanë pasur kokën. Jane më të nxehta se ne.”

 

 

What do you think?

Written by admin

A e Dini se më Parë ka Ekzistuar një Shoqatë e Barinjve? – Ja Kush e Drejtonte dhe Çfarë Qëllimi Kishte!

Njihuni/ Mamica në Filmin “Skënderbeu” është aktorja Adivije Alibali, sot 83 vjeçe!