in

Tantellat e Qëndismat në Gjirokastër – Dikur Shquhej Hiro Fino dhe Vajza e saj Vera Fino!

Eshte nje nga profesionet e ushtruara ne Gjirokaster dhe shume e preferuar, si per burrat dhe për gratë…

 

Pas vitit 1955 shumica e grave rrobaqepese që më pare punonin ne shtepi ashtu dhe vajzat, bashkuan makinat qepëse e u mblodhen ne repartet e ndërmarrjes së artizanatit.

 

 

Përpara, shume gra rrobaqepëse punonin ne shtepite e tyre, por veç qepjes se fustaneve e xhaketave per grate, deri vone edhe me futjen e modes se re, ne paje kishte nje pale jelekçite. Mbi to derdhej pune artistike dhe te tilla mjeshtre duaraarta kishte ne çdo lagje.

 

E njohur ka qëne Hiro Fino dhe bija e saj, Verë Finua.

 

 

Në përgjithësi qëndizma e tantella ishin perhapur ne Gjirokaster, por që tantellen e ushtronte me mjeshteri gruaja e rrobaqepësit specialist per kemisha Mite Dono, që e kishte dyqanin ne Varosh dhe thoshnin tantellen e bente me ‘kopanaqe’.

 

 

Profesionin e rrobaqepësit e preferonin edhe burrat që u mblodhen ne puntorine ushtarake dhe ndermarrjen e artizantit.

 

 

Kujtohen si mjeshtra ne kete profesion, rrobaqepësi Lavo Erindi, Beaudin Dobi, Kalo Ceka, Kristaq Qurku, Koço Qiqi, Munir Shameti e shume te tjere.

 

 

Zanatet e rrobaqepsit ishin te pastra, prandaj edhe dyqanet i kishin ne Qafe te Pazarit, me ne pjace, disa prej tyre ishin ne rruge që dikur ishte Banka e Kursimeve por që sot ato nuk funksionojne kur shume mire disa mund te funksiononin si dyqane me porosi apo riparime te veshjeve.

 

 

What do you think?

Written by admin

“Shumë zhurmë për asgjë” – Komedia Shekspiriane që Ekspozon Femrën në një Botë Meshkujsh dhe Anasjelltas vjen në Tiranë!

Timo Flloko në Shtëpinë e Kadaresë – Promovon Librin e Tij “Kërcim në Bosh”, dhe ka këtë Prononcim për Teatrin Kombëtar!