in

“Lëvizni o Këmbë e Duar, të Hani Bukë e Lakruar” / Fjalë të Urta dhe Shprehje për Punën nga Gjirokastra. Dini të tjera?!

– Levizni o kembe e duar, te hani buke e lakruar.
-Puno si rrop, e rro si Zot.
-Puna te ben njeri.
-Kush ka mbjelle do te korre.
-Po punove, çoç fitove.
-Danger- dung kembore madhe qumeshti gjysem okare.
-Nuk behet vreshti me urata po me kazma e lopata.
-Fjaleshume e pune pak.
-Mos i shiko gunen po shikoi punen.
-Punen e sotme mos e ler per neser.
-Kush s’punon dheut i rendon.
-Nuk bejne te gjitha mizat mjalte.
-Sa kam qejf per are, aq paça qe e fare.
-Mbollen te tjeret hengra une, do mbjell une qe te hane te tjeret.
-Kush rri nden peme i ha dhe kokrrat.
-Puna te nxjerr faqebardhe.
-Kalliri me buke e mban koken poshte, ndersa ai pa kokrra e mban lart.
-Puna e rinise jorgan i pleqerise.
-Korre e shire e tok ne leme.
-Lesh ne leme.
-Si te mos gatuaj..
-Punon si ne ane te lumit.
-Pemen pa kokrra se qellon njeri me gure.
-Burri me thes e gruaja me gjelpere ne nje shteg dalin.
-Ç’ja sheh syri ja ben dora.
-Ugari i janarit, vlagu i beharit.
-I punuari me mend i qendruari ne vend.
-Kali i mire shton tagjine.

– Ndihme o Perendi; tundu te te ndi.
– Nuk nxirret dhjame nga pleshti.
-S’bie ngahera lumi kucura.
– Ne are s’gjykon vetem fara por dhe ara.

Keto fjale te urta dhe shprehje për punën jane vetem disa, dini të tjera?!

Përgatiti për gjirokastraonline Koço Mosko

What do you think?

Written by Admini

Namik Lani – Shoferi Gjirokastrit 77 Vjeçar i Pandarë nga Profesioni dhe Librat

Xhon Kam Hobhauz, 17 Tetor 1809 në Qestorat: ” U Pritëm me një mirësjellje tepër të madhe …”