in

Kujtesë/ 70 Mjekët e Parë të Gjirokastrës që Studiuan Jashte Vendit!

Mësoni kush ishin disa nga 70 mjekët e parë të Gjirokastrës që studjuan jashte vendit.

Historia e mjekesise gjirokastrite eshte e lidhur me mjekët e parë nga qyteti dhe krahinat që studiuan ne shkollat e para qe u hapen ne 1835 ne Stamboll dhe l837 ne Athine te Greqise, por dhe ne France, Itali e Austri.

Ato i mbaruan 70 mjeke nga Gjirokastra e fshatrat rreth saj. Disa, me te shquarit, përmendem Dr.Reuf Angoni, Dr.Haki Babameto, Dr. Haxhi Pumo, Dr.Hajrulla Harxhi, Dr.Beqir Puto, Dr.Ismet Gega, Dr, Besim Harxhi etj.

Sherbimet e para mjekesore filluan pas vitit 1914 dhe vazhduan 4 vjet ne spitalet ushtarake qe u hapen gjate okupacionit Grek dhe Italian, ndersa ne vitin 1922 u hap dispanceria e pare me kapacitet 12 shtreter ne nje shtepi ne lagjen Teqe. Aty sherbente nje mjek dhe dy infermiere dhe personel ndihmës.

Mjeku i pare ishte Izmet Gega i specializuar ne Samboll, dhe me pas mjeku Hajrulla Harxhi si dhe Beqir Puto, Telemak Laboviti, Kamber Malile, Asllan Karagjozi, mjeku Çoçoli etj.

Ne vitin 1933 ky sherbim u transferua ne lagjen Hazmurat ne shtepine e familjes Kadare (ku dikur ishte poliklinika). Ne vitin `35 kapaciteti i spitalit arriti ne 60 shtreter me kirurg dr.Vasil Laboviti dhe pathollog dr.Tasim Karagjozi që, kur shkonte nga njera ne tjetren lagje per vizitat e banoreve ecte kaluar në kalë. Punonte me pas dhe mjeku Astrit Karagjozi qe doli partizan dhe ra deshmor per lirine e vendit.

Mbas çlirimit u shtuan sherbimet, mjeket dhe nga fundi i vitit 1946 u hodhen themelet e spitalit qe eshte sot dhe qe u inagurua ne vitin 1950. Mjeket e kesaj periudhe ishin: Vasil Laboviti, Aleksander Kalivopulli, Vasil Jorgji, Thoma Zhusti, Sotir Velo, Zyrdi Tepelena dhe nd/mjek Sotir Kote, Ferdi Saraci etj.

Spitali kishte 140-200 shtreter me 185 veta personel. Viti l951 shenoi nje ngjarje, u ngrit shkolla e infermierise dhe vit pas viti u shtuan dhe reparte te reja me mjeke specializuar si dr. Drago Vujanovici, Kristaq Duka, Tahir Bitri, Adem Harxhi okulist, Filip Kote gjinekolog, Daut Baboci otorinolaringolog, Koço Andoni etj.

What do you think?

Written by admin

Presidenti i Republikës Ilir Meta Dekoron Doktorin e Shquar Gjirokastrit Vasil Laboviti!

Bletërritësi nga Fshati Zhej i Zagorisë me Çmim Ndërkombëtar në Prodhimin e Mjaltit!