in

Inxhinier Bexhet Cobani:Demtimet nga Termeti duhen Azhornuar dhe Vezhguar ne Vazhdimesi

Bexhet Cobani, inxhinier i njohur ne Gjirokaster, projektues e zbatues i disa objekteve te rendesishme, i shqetesuar per situaten e krijuar ne rrethet ku ra termet,  ne nje nga shkrimet qe ka percjelle ne internet, vec te tjerave shkruan edhe per menyren e restaurimeve te banesave dhe objekteve te demtuara.

Metodologjia optimale për vlerësimin dhe riparimin e ndërtesave të dëmtuara nga tërmeti, shkruan ai, siguron mundësi për të vleresuar koston financiare me mencuri , demtimet e krijuara duhen azhornuar dhe vezhguar me imtesi, ne momentin e demtimit por edhe ne vazhdimesi.

Ndërsa vlerat e humbjes së performancës mund të llogariten për nje ndërtesë specifike duke përdorur procedurat e vleresimit te konstruksionit te demtuar, sipas metodollogjise se llogaritjeve qe bejne inxhinierat e ndertimit konstruktore (strukturist)

Pronaret e ndertesave duhet te përgatiten për tërmetin e ardhshëm duke :

1. Percaktuar objektivat e performancës sizmike për ndërtesen, te cilat bazohen në madhësinë, moshën, dhe funksionin e ndërtesës.

2. Miratimi i një standardi të kërkesës për rrezik sizmik. Këto bazohen ne standarte qe vendos bashkia, bazuar ne hartat dhe studimet gjeologjike dhe sizmike te zones.

3. Vleresimi financiar i kostos se restaurimit

4. Vendosja e një marrëdhënie midis përmirësimit të detyrueshëm të ndërtesave ekzistuese / azhornimit të ndërtesave të dëmtuara.

Objektivat e performancës sizmike dhe riparimet e nevojshme për t’i përmbushur ato, përfshihen më së miri në nje proces planifikimi afatgjatë të objektit.

Ndryshimet drejt performancës sizmike të përmirësuar kane qellim kryesor sigurisnë e jetës se njeriut.

What do you think?

Written by Admini

Molia i Dalanit, i Vetmi per te Treguar jeten dhe Historite e Hamejve te Qafes se Pazarit

Bashkia Dropull jep e Para Sinjalin per Celjen e Fushates se “vonuar” te Pyjeve dhe Mbrojtjen e Tokes nga Erozioni