in

Histori e Panjohur/ Orët e Fundit të Jetës në Paris të Bamirësit të Madh Vangjel Zhapa!

” I ndergjegjshëm se njeriu duke qenë i vdekshëm dhe duke mos patur të dhënë nga lart talentin për të njohur orën e vdekjes, e cila e kërcënon në cdo momënt… ”

Vangjel Zhapa nga fshati Labovë e Madhe e Gjirokastrës përpiloi testamentin duke e filluar me këto fjalë:

“ për t`i rregulluar punët para ardhjes se çastit të vdekjes “.

Ishte ne Broshten, ne çiflik (pronën e tij), kur shkruajti me dorën e vet këtë akt:


“…sot, ne 60 vjetorin e moshës sime, duke patur mendjen të plotë dhe duke qenë i gjithi i shëndoshë…”

Pesë vjet më vonë, pas këtij testamenti olograf (testament i shkruar me 30 nentor 1860) Zhapa mbaroi së jetuari në Broshten, me 20 qershor 1865, si pasoje e një sëmundjeje të gjatë që në verë të vitit 1863.

U çua në Paris, në tetor të 1863, nga ana e vëllait të tij dhe një doktor human rumun, ku do të konsultohej me mjekë francezë neurologë. Këta i vunë diagnozën “prekur nga marrëzia dhe paraliza e përgjithshme”.

Shenjat e sëmundjës së dukshme në vitet e fundit të jetës do ta transformonin Zhapën edhe në këtë gjendje të shkëputur nga (bashkekohësit) moshatarët e tij? Vepra e tij dhe më shumë lufta e tij për të realizuar dicka për shoqërinë në të cilën jetoi dhe i dha gjithcka nga thesari i qënies, jetës, nuk mund që të bëhej veçse me prova devotshmërie dhe me dashurinë për njerëzit.

Biografia e Zhapës ruan akoma shumë sekrete, te fshehta, eshte e mbuluar me mistere dhe interpretime kontradiktore.

What do you think?

Written by admin

Ëndrra Europiane e Luftëtarit fare Pranë Realizimit!

Mësoni se Çfarë ka Shkruar Henri Holland për Nënën e Ali Pashë Tepelenës!