in

Foto Vasil Malo për vjershëtorin popullor Vehip Mërkuri (Qorri) RREZE NGA NATA E NJË POETI

FOTO VASIL MALO për vjershëtorin popullor Vehip Mërkuri (Qorri)
RREZE NGA NATA E NJË POETI

Shumë vite më parë, në një gazetë shqip të emigracionit, botova një shkrim për vjershëtorin popullor Vehip Mërkuri (Qorri), me titull “RREZE NGA NATA E NJË POETI”. Po riprodhoj nga kujtesa disa gjëra.

Vehip Qorri banonte në azilin e Pleqve, tek shtëpia e madhe e Hadërajve. Afër lagjes Meçite. Ishte nga një fshat i Kureveleshit. Thuhej se kishte humbur dritën e syve nga një bombë pas Luftës së Parë Botërore. I dallohej e bardha e syve.
Nuk shikonte fare, prej dhjetra vitesh. Ishte plak, trupdrejtë, ecte me bastun dhe shkonte përditë te Qafa e Pazarit, 200 hapa larg, atje ku punonin hamejtë dhe shkarkoheshin frutat. Hamejtë mbanin në samar kosha të mëdhenj. Ndalonin nga pak, kuvendonin dhe argëtoheshin me xha Vehipin. Plaku i njihte nga zëri dhe ata e ngacmonin e i kërkonin t’u thurte bejte. Χha Vehipi improvizonte në çast, duke iu përshtatur personit konkret. Por vargjet nuk i bënte pa shpërblim. Duhej t’i jepnin ndonjë frut nga koshi plot.

I kërkoi një bejte për veten edhe Maliqi, një burrë i shkurtër por me trup të fuqishëm.
– Si e ke emrin?
– Μaliq
Xha Vehipi:

– O Maliq, more Maliq,
Ku i gjete këta miq?
Tepelenë e në Kardhiq.
Na ngopënë rrush e fiq!

Κaloi Engjëll Fino, gazetar më pas.
-Ku po vete, Ëngjo?
– Νë Mashkullorë.
Xha Vehipi:
– Engjua me çantë në dorë
Është mësus në Mashkullorë.

Kishte njohur dhe Ismail Kadarenë, por i ri atëhere. E njihte nga zëri. E kishte cilësuar: “Mëndje e tij-plot alitrika!”.

 

 

Krijonte dhe nuk i shkruante. Nuk mundtte.
Një fletore me vjersha ia kishte mbajtur marangozi Mevlan Mërkuri, pranë Qendrës Arsimore, nip i tij. Nuk e di ku përfundoi fletorja.
Nuk dihet ku u varros dhe a di njeri gjë për vendvarrimin e tij. Edhe Homerit nuk i dihet varri.
U botua dikur një vjershë e tij në një tekst shkollor:
– Dilni, shokë, dilni, të gjithë në punë.
Mos u dobësoni, mos bini në gjumë!
Thirri gjithë shokët, se do vi dhe unë.
Bota do fitojë vetëmë me punë!

Κy varg i thjeshtë dhe madhështor kishte brenda moton e kohës dhe filozofinë popullore. Mjafton dhe kaq të hysh në histori.

What do you think?

Written by admin

Jani Sevo nga Amerika uron ish kolegun Kostaq Dodo qe sot feston ditelindjen ne Londer

Me hidherim njoftojme se eshte ndare nga jeta gjirokastriti Bashkim Babameto