in

Fjalor Termash të Banesës Gjirokastrite, po ka dhe Shume të tjera. Cilat ju kujtohen?..

Fjalor Termash të Banesës Gjirokastrite, po ka dhe  shumë të tjera…Cilat ju kujtohen?

Brenda e jashte baneses gjirokastrite ka shume ambiente dhe objekte si shtepia e zjarrit, ambientet e banimit dhe pritjes, ato nderlidhese, nendivani, divani i patit, divani i siperm, ambientet ndihmese, katonjte, sterat, qilari i zahirese, anbienti i gatimit, ambientet sanitare dhe kameriete.

Kryesoja, “Oda gjirokastrite”, ne kompozimin e saj ndjek ne vija te pergjithshme te njejtin koncept me ate te odes se baneses popullore qytetare shqiptare, por megjithekete ajo, ne mjaft drejtime, paraqet karakteristika lokale;ndahet ne dy volume, ne ate te kompleksit musander-dhipato dhe…

Ashtu si Oda e miqve ambienti kryesor perfaqesues i baneses gjirokastrite, ka dhe ambiente te tjera me emertime te ndryshme.

Nga Fjalori i baneses gjirokastrite ju kujtojme disa terma. Ka dhe shume të tjera. Vini në provë kujtesën. Cilat jane dhe c`dini per funksionin e tyre?!…

       -Dimërore 

       -Divan i patit

       – Katoi

       -Guri i kafesë

       -Gjirmë

       -Kokërdhoku i pusit

       -Mazgall

       -Nerohit

       -Qilar i madh

       -Qilar i zahiresë

       -Xhumba

 -Odajashta

 

 

 

What do you think?

Written by Admini

“I dashur, Babagjysh” – Letra e 7-vjeçares përlot Rrjetin

E Dini pse Dyqanxhinjtë e Pazarit të Gjirokastrës Përdornin Shprehjen ” Veresije nuk ka hije?”…