in

Fiset dhe furrat e para te prodhimit te gelqerese ne rrethin e Gjirokastres

Perpara cimentos, gelqerja ishe lenda qe lidhte gurin, qe zbardhte muret dhe anet e avlive, e perdorshme ne cdo objekt ne qytet e fshatra teGjirokastres.

Po ku, kur dhe cilet kane qene prodhuesit e pare te saj?
Nga te dhenat qe kemi, pas vitit 1900 jane ngritur dhe furrat e para te gelqerese, keto ne disa fshatra te Lunxherise si ne Dhoksat, Qestorat dhe me vone ne Gjirokaster.

Kane qene ustallare qe u sistemun ne Lunxheri te ardhur nga Koblara, krahine e rrethit te Permetit, fisi i Kostandinajve dhe Kocollarajve.

Ne keto fshatra ka gur gelqeror, lende e pare baze per prodhimin e gelqeres qe fillimisht eshte prodhuar me kete menyre:

Hapej nje grope e madhe dhe ne te vendoseshin guret per te prodhuar pas”djegies” 400-500 kv gelqere. Per djegien e nje furre perdoreshin rreth 500 m3 dru dhe procesi ndiqej per 15 dite deri ne lenden perfundimtare, prodhimin e gelqerese qe qendronte dhe 5 dite ne ftohje para shperndarjes.

Me prodhimin e ketyre furrave , qe me pas dhe u shtuan ne fshatra te tjera dhe ne Gjirokaster, plotesoheshin nevojat me gelqere per ngritjen e objekteve apo lyerjet e ndryshme.

Prodhimi i gelqerese u rrit me zgjerimin e ndertimeve.
Ne ndermarrjen e ndertimit kish nje te tille me teknologji te re dhe kapacitet te larte.

Furra te gelqerese ka patur edhe ne Dervician,Kodren e Shtufit dhe nje prane Teqese se Zallit.

Nese keni njohur specialiste te prodhimit te saj dhe keni foto nga puna ne keto furra jeni te lutur t`i percillni ne faqen tone edhe per t`i kujtuar per punen e madhe e ne kushte te veshtira

What do you think?

Written by admin

Burrë e grua mish e thua por ndodh dhe kështu:” E shikon këtë furkaçe?!”

Kete barcolet duhet ta lexojne vetem ata qe jane me pushime!