in

Finlanda – Vendi më i Lumtur në Botë sipas OKB! Ja Arësyet që bëjnë të Lumtur edhe Emigrantët Shqiptarë!

Vendi më i lumtur i këtij viti në Tokë është Finlanda, sipas një raporti vjetor të OKB-së – duke rrëzuar Norvegjinë nga vendi i parë.

 

Raporti i Lumturisë Botërore mat “mirëqenien subjektive” – sa njerëz mendojnë se jane të lumtur dhe pse.

 

Vendet nordike shfaqen rregullisht në pesë vendet e para, ndërsa vendet e goditura nga lufta dhe një numër në Afrikën sub-Sahariane shfaqen rregullisht në pesë të fundit.

 

 

Burundi ishte aspak i lumtur, duke kaluar përsipër nga Republika e Afrikës Qendrore.

 

Ajo u hodh në krizë kur oferta e Presidentit Pierre Nkurunziza për rizgjedhjen në një mandat të tretë në vitin 2015 shkaktoi protesta nga mbështetësit e opozitës, të cilët thanë se masa ishte jokushtetuese.

 

Raporti i sivjetshëm i Rrjetit të Zgjidhjeve për Zhvillimin e Qëndrueshëm të OKB-së gjithashtu përmban të dhëna për lumturinë e emigrantëve në vendet pritëse, ndërsa Finlanda po ashtu është në krye të emigrantëve më të lumtur.

 

 

Po për çfarë njihet Finlanda?

 

Finlandezët duan sauna të nxehtë dhe te rehatshme – me rreth 3.3 milion, ka dhoma të mjaftueshme me avull për më shumë se një çdo person tjetër.

 

Ata kanë grupet metalike më të larta për banorë. Më të famshmit janë HIM, Nightwish dhe Children of Bodom

Nga Lapland, ju mund të shihni renë e egër, Dritat e Veriut dhe nëse jeni me fat Santa Claus

 

 

Eksportet më të famshme të vendit përfshijnë karaktere vizatimorë të quajtur Moomins dhe aplikacioni i lojërave të lëvizshme Angry Birds

 

“Mendoj se çdo gjë në këtë shoqëri është ngritur për njerëzit që të jenë të suksesshëm, duke filluar me universitetin dhe transportin që punon me të vërtetë mirë”, tha mësuesja amerikane Brianna Owens, e cila jeton në qytetin e dytë më të madh të Finlandës Espoo.

 

Anketa rendit rreth 156 vende nga nivelet e tyre të lumturisë dhe 117 nga lumturia e emigrantëve të tyre.

 

Norvegjia, Danimarka, Islanda dhe Zvicra ishin vendet e tjera në pesë të parat. Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA erdhën në vendet e 19 dhe 18, respektivisht.

 

Togo konsiderohet të jetë fituesi më i madh i këtij viti, duke u ngjitur në 17 vende, ndërsa humbësi më i madh është Venezuela, e cila ka rënë nga 20 vende në vendin e 102-të.

 

‘Vende të lumtura, emigrantë të lumtur’

Studimi zbuloi se 10 vendet më të lumtura gjithashtu shënuan më së shumti mbi lumturinë e emigrantëve, duke sugjeruar që mirëqenia e migrantëve ishte e lidhur me cilësinë e jetës në shtëpinë e tyre të adoptuar.

 

Me një popullsi prej rreth 5.5 milion banorësh, Finlanda numëronte rreth 300.000 të huaj në vitin 2016, thonë raportet.

“Gjetja më e mrekullueshme e raportit është qëndrueshmëria e jashtëzakonshme midis lumturisë së emigrantëve dhe të lindurve në vend”, tha John Helliwell, bashkëdrejtues i raportit dhe një profesor në Universitetin e British Columbia.

 

Raporti mbështetet në pyetjen e thjeshtë dhe subjektive të më shumë se 1,000 njerëzve në më shumë se 150 vende.

“Imagjinoni një shkallë, me hapa të numëruar nga 0 në fund deri në 10 në krye.

“Në krye të shkallës përfaqëson jeta më e mirë e mundshme për ju dhe në fund të shkallës përfaqëson jetën më të keqe të mundshme për ju. Në cilën hap të shkallës do të thoni që ju personalisht ndjeheni të qëndroni në këtë kohë?”

 

Rezultati mesatar është rezultati i vendit – duke filluar nga 7.6 e Finlandës në 2.9 në Burundi.

 

Por raporti gjithashtu përdor statistika për të shpjeguar pse një vend është më i lumtur se një tjetër.

 

Ai shikon faktorët që përfshijnë forcën ekonomike (të matur në BPV për kokë banori), mbështetjen sociale, jetëgjatësinë, lirinë e zgjedhjes, bujarinë dhe korrupsionin e perceptuar.

 

Po pyesni veten e sajta ndodhet Shqiperia? Ja tek eshte ne vend te 133 nga 150:

 

🙁

 

 

What do you think?

Written by admin

Gratë Rrobaqepëse të Gjirokstrës – Athina e Cile Mihalit, Gruaja Aristokrate në Dukje e Veshje që Modelet i Merrte nga Katalogët e Huaj!

Lajm Surprizues – Lojtari i Luftëtarit në Kombëtare! Kristian Panuci përzgjedh Kristal Abazaj për ndeshjen me Norvegjinë!