in

Evlia Celebiu zbulon pse Kështjella e Tepelenës quhet kështu…

Prej këndej udhëtuam nja dymijë hapa drejt perëndimit, duke kapërcyer nëpër disa përrenj e kodra të këqia dhe, mjaft të lodhur, mbërritëm në Tepelenë.

 

Kështjella e Tepelenës, e fortë, e ndërtuar krejt prej guri, është pushtuar nga Qedik Ahmet Pasha më 897.

 

Kryengritësit Shqiptarë, se bashku me venedikasit, u mbyllën në këtë kështjellë, të cilët luftëtarët myslimanë e rrethuan, e rrahën më topa derisa ua shpuan kaptinat atyre që ishin brenda. Për këtë arsye kjo kështjellë quhet Tepelenë, që do të thotë, kaptinë-shpuar.

 

 

Krahina ka 80 katunde, shumica e të cilëve formojnë popullsinë e Progontit të pabindur. Ka vetëm dusdarin dhe 100 ushtarë.

 

Kështjella e Tepelenës është mbi një lëndinë, në majën e një kepi të vrazhdë që lartësohet drejt qiellit në breg të lumit të Gjirokastrës.

 

Gjate luftës për pushtimin e saj dhe pasi u mor, kështjella u shkatërrua dhe me materialin e saj Qadik Ahmet Pasha ndërtoi një kështjellë të re që është 600 hapa.

 

 

Lartësia e mureve, që janë shumë të trashë, është dyzet kut. Nuk ka hendek, ka dy porta një nga lindja dhe një tjeter nga veriu. Ka dyzet shtëpi të vogla pa oborr e të mbuluara me tjegulla.

 

Në këto shtëpi banojnë ushtarët, është dhe një xhami e vogël me minaret e ulët, e ndërtuar nga Pajazit Veliu.

 

 

Veç këtyre ka: për ujë, municion e ushqim. Ushtarët e kështjellës së Tepelenës kurdoherë janë në luftë me shqiptarët kryengritës të Progonatit.

 

 

What do you think?

Written by admin

Nako Muka – Veterani i Bandës së Qytetit të Gjirokastrës, dhe Ndodhia gjatë Filmit “Ngadhënjim mbi Vdekjen” Xhiruar në Qytetin e Gurtë!

GJAK E DHJAMË “BOBOLLAKET” – Kjo është Historia e Qofteve të Famshme Gjirokastrite, kush ka Nostalgji le t’i Pregatisë sot për Darkë!