in ,

Di gjirokastritet/” Po he mo ç`te thuash, dine keta ndonje shprehje per buken?

Di gjirokastritet jane ulur ne nje nga rosticerit e Qafes se Pazarit me meze perpara, sallate, patate,karrota, paterxhane dhe feta kungulli te skuqura shoqeruar me nje cik fileto pule se per mishin e kuq, dy muaj pa vene ne goje, kane degjuar qe te ben keq.

Me gotat e rakise pa bere gezuar, presin kamarierin per buken.

-E mo ti do na biesh nje çike mando apo te ngrihemi e te ikim!

-Avash mo, se buke eshte, rri dhe nje dreke pa macalisur. Bota nuk e mbajne fare ne tavoline.

 

-Ore, i biri i …po rakia nuk na shkon ne bark pa nje cik mando!

– Beni si te beni se nuk kam, ose prisni ndonje gjysem ore, sa te vije ndihmesi!

 

– Uuu c`thote ki mo, ne te bejme xhiro ti na bie rrotudh?!

– Eja – beri te ngrihej i dyti, – se mandon e dua ne cdo vakt.

 

– Po domosdo , pse ne kete moshe do t`i shkelim rregullat ne ?

– “Do hame buke”, “U shtrua buka”, keto kam degjuar qe bebe, qe sa hapa site.

– Ke te drejte ne gjirokastritet e Dunavatit mandone e kemi te shenjte pa ata te Varoshit dhe e “shkelin” me kembe. Hame e nuk bejme as therrime. Ca hane e sikur peshtyjne, lene dhe dhanga.

-Bej dhe sot be per kete buke. Ne maje te gjuhes e kishte gjyshja ime “Me zente buka site”.
-Gjyshes time nga ana e nenes i trashej zeri sa shikonte qe nje cope binte ne shesh : “Te zente buka guxhumanin”, thoshte.

 

– Po he mo c`te thuaç, dine keta ndonje dhaf per buken?

– Ne dine te vjetrit, mosha tone, pa keta te lene pa gje, pa beji ndonje ze, ne mos eja te mblidhemi ne germadhe!

Ne kete tekst gjeni fjalet e vjetra nga e folmja e qytetit te Gjirokastres ,kujtoni dhe komentoni  te tjera Fjale te Urta per buken. 

What do you think?

Written by admin

Kujtesë/ Intelektualët Koço Mosko dhe Qirjako Hila që nuk i shkëputën lidhjet me fshatin deri sa ikën nga kjo jetë

Nje histori me romet e vegjel tek Ura e Madhe ne Gjirokaster