in

Bufi i Dëborës – Gjahtari i Botës së Bardhë të Arktikut që Gjuan Ditën…

Quhet bufi i dëborës, por ky gjahtar me krahë të mëdhenj ndonjëherë e kalon dimrin larg nga vendet e bardha.

I vetmi zog gjahtar i guximshëm sa të jetojë në veri të Rrethit Arktik, bufi i dëborës preferon habitatin e akullt. Por kur konkurrenca për gjahun është e lartë, disa nga zogjtë shkojnë në jug drejt rajoneve të butë, ku ushqimi është i bollshëm.

Ky fenomen quhet ‘ndërprerje’ dhe nuk janë vetëm bufat e dëborës që e bëjnë. Vrojtuesit e shpendëve rreth Hemisferës Veriore presin të shohin zogjtë që nuk e kalojne dimrin normalisht në zonë. Shoku ynë këtu është duke shtrirë krahet e tij të gjerë mbi Oceanville, New Jersey, USA.

Bufi i dëborës është një buf i madh dhe i bardhë i familjes së vërtetë të bufit. Ata janë vendas në rajonet e Arktikut në Amerikën e Veriut dhe Euroazinë. Meshkujt janë pothuajse të gjithë të bardhë, ndërsa femrat kanë më shumë copëza të kërcit të zi.

Bufat e rinj te dëborës kanë pendë të zeza deri sa të bëhen të bardha. Bufi i dëborës është një gjahtar tokësor që kryesisht gjuan brejtës dhe shpendë uji, dhe në mënyrë oportuniste ha brejtesit.

Shumica e bufave flenë gjatë ditës dhe gjuajnë natën, por bufi i dëborës është aktiv gjatë ditës, veçanërisht në verë.

What do you think?

Written by admin

Përgjigjia Fantastike e Albin Kurtit ndaj Deputetit që e Kërcënoi me Fatin e Presidentit Kenedi!

Qyfyre Festash! Gruaja Porosit Pice Krishtlindjesh nga Reklama dhe i Vjen Keshtu! Por nuk mbaron me kaq…