in

Çerçiz Topulli dhe Mashkullora në këngën e këngatarit të famshëm Malo Dadaj

Sipas Flamur Çanit, autor i librit “Te rrapi nw Mashkullorw”, nw fshatin Mashkullorw ceta e Cercizit gjente ngrohtwsinw dhe furnizimet me ushqime, por edhe sterhimin.

Ata strehoheshin shume ne familjen e Shahes e tw Zemanit, por mw shumw te Musin Haska, i cili ishte mw ne gjendje. Keto lidhje e afruan me shume ceten me Zemanin, i cili u bashkua me ceten e Cerciz  Topullit dhe s`u ndane mw me njwri tjetrin  qw nga maji i vitit 1903.

This image has an empty alt attribute; its file name is 50337799_1295567197264248_632197719724654592_n.jpg

Herw pas here çeta mblidhej tek Musini e Shahia dhe kendonin kenge patriotike.

Kengws ia merrte Çeçua:

“Abdyl prishe pasurinw

Nje barre flori…

Te shpwtoje Shqipwrinw

Se s`kishte njeri”.

Nga ana tjetwr Shahia, si rapsod popullor e shume shakaxhi qw ishte kendonte:

“ Kur bie poshte tw flw

I ziu gjumi s`mw zw.

Kam zwnw sevda me njw

Nuk di c`kallauzw ti vw

Them ti vw gjitonenw

Dhjetw lira jap pwr tw .

Nga te dhjeta s`do asgje’ etj.

Musini ia merrte kwngws tjetwr;

Dolli bejka nga katundi

Gushwbardha si pwllumbi

Ç`pate gushwbardhw ,ç`pate

Ç`pate qw ike nga fshati

Nga zilia, nga inati

Nga e wma, nga i jati…”

 Apo kwngws tjetwr:

Mike nw tw kam pwr mike

Kur tw vdes tw bwnesh qyqe,

Tw mw qash me vaj e ligje,

Aman mike, o moj mike…” etj.

Ndwrsa Çerçizi ia merrte  prapw shtruar dhe kwndonte gjithmonw tw njwjtwn kwngw:

 “Birbilenjtw trembwdhjetw,

 Vanw nw lirtarin vetw.

 Ngrehu birbil hidh litar

 Dale bej tw ndez cigarw

 Se s`jam çanaku me dhallw

 Por jam birbili me pallw

Qw kam prerw e qw kam vrarw…”etj.

 Ne FFK te 1978 grupi i Mashkullorws, marrws Malo Dadaj, kthyes Mufit Matushi dhe hedhws Ramo Dadaj kwndoi kwtw kengw:

 Moj e bardha Mashkullorw

Rrwzw malit me dwborw

 Dhe nw halle varfwri

Moj e bardha Mashkullorw

Ishe yll nw histori

Shpata brez pas brezit zbardhi

 Luftove me nje dovlet

 Çercizi perposh te rrapi

Te dha histori pwr jetw”.

What do you think?

Written by admin

Kujtojmë Azis Angonin, piktorin gjirokastrit që me punët e tij të bukura zbukuronte Pazarin dhe Gjirokastrën

Urojmë për Ditëlindjen Jorgo Jovanin, teknikun e repertitorëve që ekranet e televizioneve i mbante me dritë e figurë dhe jo me xixa