in

Pritja që i bënë banorët e Gjirokastrës bandës “Vatra” ardhur që nga Amerika më 1920

Në vitin 1920 banorët e Gjirokastrës u bënë një pritje jashtëzakonisht të ngrohtë vatra-nëve nga Amerika “të vendosur të luftonin, të linin kokën, për të mbrojtur kufijtë e Shqipërisë së tyre të dashur”.

Përfaqësues, kishin dalë për t’i pritur te Hani i Subashit ku dhe i përshëndetën për gjestin e tyre atdhetar. Sa arritën në fund të brigjevet të qytetit, edhe pse zuri një shi i madh me breshër, të veshur më së miri, u rrjeshtuan, dhe me bandën “Vatra” përpara, u drejtuan për në qytet dhe hyjtën të gëzuar e krenarë. Ndenjën disa ditë në Gjirokastër e pastaj shkuan në luftën heroike që po zhvillohej në Vlorë për të çliruar këtë qytet kreshnik nga imperialistët italianë. Gjatë ditëve që ndenjtën  në Gjirokastër stanarët e qytetit shtruan për nder të tyre një drekë të pasur në Bregun e Teqesë .

Këtë takim të paharruar, drekën e pasur, brenda në dhomën e Baba Manes; me të ftuar, autoritete ushtarake e civilë, shumë nga parësia e qytetit midis të cilëve edhe i ati, Papapano Gjirokastra, e përshkruan në fletoren e kujtimeve Mësuesi i popullit Thoma Papapano:

“Në njerën, në krye të dhomës së Baba Manes rrinte vetë Baba Mania dhe në kreun tjetër Papapanua. Si pinë e hëngrën, Baba Mania thirri Papapanon të ngrihen e të zënë vallen. U ngritën të dy të parët dhe para se të fillonte vallja, u përqafuan me forcë dhe u puthën fort e fort e të pranishmit, në këmbë të gjithë duke parë atë skenë, të derdhin lot gëzimi. Nisi kënga. Të gjithë në valle. Këndonin e lotët s’u pushonin së derdhuri. E si të mos u derdheshin lot gëzimi! E si të mos mallëngjeheshin ata burra përpara asaj skene? Babai i Teqesë përqafohet, puthet me priftin e të dy në krye të valles! Kushedi sa kohë përpara ishin larguar nga familjet e kishin marrë rrugën e mërgimit, të ksenitisë së shkretë, nga mjerimet e jetës po dhe nga frika, e kujtonin në ato minuta si e kishin lënë Shqipërinë e tyre të dashur, popullin të ndarë në turq e kaurë, armik vëllanë me vëlla. Atë ditë kishin përpara syve të tyrë një gjë të papritur po të ëndëruar Babanë  e Teqesë  të përqafuar më priftin e kishës të puthur si dy vëllëzër të dashur e të përmalluar dhe në valle dorë për dore e të këndojnë këngë revolucionare për bashkim e vëllazërim, për liri të Shqipërisë”.

“Mua, – përfundon Papapano, “s’do të më harrohet kurrë ai takim në dhomën e teqesë së Baba Manes. Ka qënë vërtetë një takim historik që do të mbahet  mënd”, dhe porosit që duhet të kujtohet.

 

 

/Ndalohet kopjimi apo riprodhimi i çdo materiali ne faqen tone pa marre me pare leje nga ne dhe materialet qe marrin leje duhet te vendosin citimin: GjirokastraOnline.com

What do you think?

Written by admin

“Përshesh me Raki”, ja si dorëzoheshin të gjithë dasmorët para Gjirokastritëve me nam

Fan Noli në Gjirokastër, pritja që ju bë nga populli dhe intelektualët në vitin 1923