in

Kalaja e Tepelenës – Merita e Kryearkitektit Shqiptar që e bëri të Vizitohet nga Turistë Vendas e të Huaj!

Ndërtimet e para Ali Pashë Tepelena i realizoi ne qytetin e tij, rezidenca e dytë pas Janinës.

 

Kalaja që ndërtoi, madheshtore ne pamje dhe funksionale, dominante me “veshtrimin” e saj Luginen e Vjoses.

 

 

Ajo u ngrit ne vitin 1789 mbi bazen e projektit te realizuar nga kryearkitekti Petro Korçari i cili, per nje periudhë gati 10-vjeçare, ndërtoi gjithë kalatë, sarajet, urat e Pashallëkut të Janinës.

 

Udhetarë dhe historianë qe kane vizituar këtë kështjellë, keshtjellat e tjera por dhe pallatet e projektuara nga ai kane mbetur te befasuar nga madheshtia dhe luksi, nga sallat e mëdha ku qëndronin oborrtarët, shtruar dhe mobiluar mire, me qilima, jastëkë e divanët prej kadifesë më të bukur të Qipros, dritaret me kanata të mëdha xhami, dekorët etj.

 

 

Ne pashallekun e Aliut Petro Korçari projektoi edhe Kalanë e Sulit, Nivicës, ShënVasilit në Butrint, Porto-Palermos e ngritur ne mes te detit, dhuratë për Vasiliqinë, një nga gratë e tij për të cilën thonë se edhe pse ishte e re në moshë kur u vra Aliu ajo qëndroi e ve gjithë jetën.

 

 

Kalaja e Tepëlenës, e klasifikuar monument i kategorise se pare, tani me investimet e realizuara po vizitohet nga qindra turistë vendas e te huaj.

 

 

 

What do you think?

Written by admin

Ky Qen Plot Stil Ka një Punë Më të Mirë se Ju – 10 Fotot që kanë Pushtuar Revistat e Modës!

Në Odanë e Burrave – Haberet e Fundit nga Emigracioni, Gjitonët e Rinj, Bejtexhinjtë…