in

Jeni kurioz perse festohet Halloween?

Origjina e Halloween-it daton që nga festa e lashtë kelte. Keltët, të cilët jetuan 2,000 vjet më parë, kryesisht në zonën që tani është Irlanda, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca veriore, festuan vitin e tyre të ri më 1 nëntor.
Kjo ditë shënoi fundin e verës dhe të korrat dhe fillimin e dimrit të errët dhe të ftohtë, një kohë e vitit që shpesh shoqërohej me vdekjen e njeriut. Keltët besuan se natën para vitit të ri, kufiri midis botëve të të gjallëve dhe të vdekurve u mjegullua.
Në natën e 31 tetorit ata festuan Samhain, kur u besua se fantazmat e të vdekurve u kthyen në tokë.

Përveç shkaktimit të telasheve dhe dëmtimit të të korrave, Keltët menduan se prania e shpirtrave të botës tjetër e bëri më të lehtë priftërinjtë Keltikë, të bënin parashikime për të ardhmen. Për një popull të varur plotësisht nga bota natyrore e paqëndrueshme, këto profeci ishin një burim i rëndësishëm ngushëllimi gjatë dimrit të gjatë e të errët.

Për të përkujtuar ngjarjen, prifterinjte kelte ndërtuan një zjarr të madh të shenjtë, ku njerëzit u mblodhën për të djegur të korra si flijime për hyjnitë kelte.
Gjatë kremtimit, Keltët kishin veshur kostume, zakonisht të përbërë nga koka dhe lëkura kafshësh dhe u përpoqën t’i tregonin fatet e njëri-tjetrit.
Kur kremtimi mbaroi, ata ndezën zjarret e tyre të vatrës, të cilat ata kishin shuar më herët atë mbrëmje, nga zjarri i shenjtë për t’i mbrojtur ata gjatë dimrit që po vinte.

Në shekullin e 9-të, ndikimi i krishterimit ishte përhapur në tokat kelte.

Në vitin 1000 Pas Krishtit, kisha bëri 2 Nëntorin Dita e Të Gjitha Shpirtrave, një ditë për të nderuar të vdekurit.
Sot besohet gjerësisht se kisha po përpiqej të zëvendësonte festivalin keltik të të vdekurve qe permendem me lart me një festë të lidhur, të sanksionuar nga kisha.

Kjo dite u festua me zjarre të mëdha, parada dhe veshje me kostume si shenjtorë, engjëj dhe djaj. Festa e Ditës së të Gjithë Shenjtorëve u quajt gjithashtu All-Spirit ose Halloween (nga anglishtja e Mesme All Hallows Eve që do të thotë Dita e Të Gjithë Shenjtorëve) dhe natën para saj, nata tradicionale në fenë keltike, filloi të quhej All-Hallows Eve dhe, përfundimisht, Halloween.

What do you think?

Written by admin

Vasil Muka, raki dhe meze me Foto Matin, Jani Litin dhe Bashkim Shametin ne Qafe te Pazarit

Nderim dhe respekt per baxhoxhinjte e Gjirokastres