in

Ja cfare u tha sot ne Konferencen per kulturen, kerkimin, inovacionin dhe…

U zhvillua sot në Tiranë Ministerali për kulturën, kërkimin, inovacionin, edukimin dhe trainimin, për Ballkanin Perëndimor, nën kujdesin e Komisioneres Mariya Gabriel.
Në fjalën e saj Ministrja e Kulturës, Elva Margariti shprehu edhe një herë angazhimin e Qeverisë Shqiptare në rrugën drejt integrimit europian. Sipas saj, BE ka nevojë për energjinë e Ballkanit Perëndimor, këtij rajoni me një trashëgimi të pasur materiale dhe jomateriale.

Ministrja Margariti ndau me të pranishmit gjithë përpjekjet për angazhimin e të rinjve, luftën kundër trafikimit të paligjshëm, duke përmendur marrëveshjen me SHBA, ndihmën e dhënë nga BE për përmirësimin e kuadrit ligjor dhe rritjen e kapaciteteve institucionale dhe digjitalizimin e pasurisë kulturore.

Rezultati i këtij ministerali ishte ngritja e një platforme kulturore për Ballkanin Perëndimor, që do të adresojë problematika dhe do të lehtësojë aksesimin e artistëve në programet e KE, si Creative Europe, Horizon, New European Bauhaus etj.

Konferencën e përshëndeti edhe Ministrja e Kulturës Franceze, Rima Abdul Malak, ndërsa përfaqësuesit e vendeve pjesëmarrëse (Bosnje Hercegovina, Mali i Zi, Serbia, Maqedonia e Veriut) ndanë eksperiencat dhe projektet e tyre në lidhje me tri çështjet që u trajtuan në këtë ministeral: të rinjtë përballë trashëgimisë kulturore dhe përkatësisë europiane; digjitalizimi dhe lufta kundër trafikimit të objekteve të trashëgimisë kulturore.        
Ministrja Margariti ndau me të pranishmit gjithë përpjekjet për angazhimin e të rinjve, luftën kundër trafikimit të paligjshëm, duke përmendur marrëveshjen me SHBA, ndihmën e dhënë nga BE për përmirësimin e kuadrit ligjor dhe rritjen e kapaciteteve institucionale dhe digjitalizimin e pasurisë kulturore.
Rezultati i këtij ministerali ishte ngritja e një platforme kulturore për Ballkanin Perëndimor, që do të adresojë problematika dhe do të lehtësojë aksesimin e artistëve në programet e KE, si Creative Europe, Horizon, New European Bauhaus etj.
Konferencën e përshëndeti edhe Ministrja e Kulturës Franceze, Rima Abdul Malak, ndërsa përfaqësuesit e vendeve pjesëmarrëse (Bosnje Hercegovina, Mali i Zi, Serbia, Maqedonia e Veriut) ndanë eksperiencat dhe projektet e tyre në lidhje me tri çështjet që u trajtuan në këtë ministeral: të rinjtë përballë trashëgimisë kulturore dhe përkatësisë europiane; digjitalizimi dhe lufta kundër trafikimit të objekteve të trashëgimisë kulturore.

What do you think?

Written by admin

Kenga qe bashkoi ne krijimtari kompozitorin Naxhi Kasoruho dhe poetin Hader Mevlani

Presidenti Republikes Ilir Meta nderon me dekoraten e larte “Nderi i Kombit” Mesuesin e Popullit Thoma Papapano