in

Gërmime në Kalanë e Paleokastrës në Gjirokastër. Ja çfarë u zbulua!

Instituti i Arkeologjisë në bashkëpunim me ekipin italian të arkeologëve nga universiteti i Maçeratës kanë nxjerrë në dritë detaje të reja të rëndësishme pas gërmimeve disa javëshe në kalanë e Paleokastrës.

Objekti i njohur nga arkeologët që prej fillim shekullit të kaluar i përmendur nga studiuesi anglez Hamond dhe i studiuar rreth viteve ’70 nga arkeologët shqiptarë i përket periudhës së antikitetit të vonë. E vendosur në luginën e Drinos pranë fshatit me të njëjtin emër Paleokastra u ndërtua mes viteve 311-314 dhe pati fillimisht funksion ushtarak.

Kështjella që u shkatërrua nga gotët në vitin 378 ka zbuluar të reja të rëndësishme edhe për funksionin e saj si bazilikë paleokristiane.

“Identifikimi i gjurmëve të reja të funksionit dhe jetës së kështjellës e bën atë tashmë shumë interesante edhe për vizitorët”, thotë Dhimitër Çondi drejtues i ekspeditës. Gjetjet e kësaj faze sipas tij janë të pasura në informacione. Një pllakë në hyrje të bazilikës zbulon emrat e ndërtuesve dhe finacuesve të objektit ndërsa qeramika dhe gjetjet e tjera përforcojnë të dhanat edhe për funksionin civil dhe fetar të objektit.

Kështjella ka formë trapezi dhe sipërfaqe rreth 1 ha. Ajo u rindërtua në shek.V pas shkatërrimit prej gotëve kohë kur u ngritën edhe dy bazilika paleokristiane. Jeta në kështjellë ka vazhduar deri në fund të shek.VI. Gjetjet e kësaj ekspedite pritet të stabilizohen dhe konservohen ndërsa siti është kthyer në një objekt studimi për dhjetëra studentë dhe studiues shqiptarë e të huaj./insajderi

What do you think?

Written by admin

“Lakrori me Kokosh” që preferonte Shanishaja, motra e Ali Pashës, e që sot e shijoni edhe në Restorantin e Kuzhinierit Libohovit Sedat Ismailati

Xinxife, hide apo kimça? Si quhet nga anët tuaja ky Frut i Vjeshtës me këto Vlera të shumta shëndetësore!