in

Dhoksati – “Fshat i Lavdëruar nga Zoti”! Ja sesi Bëhet Vitrinë sipas Programit Zhvillimor 100 Fshatra të Shqipërisë për Turizëm Rural!

Thonë dhe keshtu duhet te jete, Dhoksati eshte “Fshat i lavderuar nga Zoti”, i çmuar per bukurite, pjellorine e tokes, frutikulturen dhe vreshtat, pyjet e kullotat, burimet e kristalta, ndaj dhe poeti Kleanth Çuçi ka shkruar për të “vargje te argjënta”:

 

100 shtepi si një janë,brenda historinë c`e kane
C`duar i ndertuan valle, ato duar te argjenda
Bukuri jashtë edhe brenda, ku te vesh e s`ta ka enda
Ku te vete un e di, po eshtë mirë ta dish dhe ti
Atje ku nxirret rakia, bëhen dasmat me dolli
Në Dhoksat ku bucet kenga, si na e mesoi mema
Se pema mbahet tek rrënja, kjo pema me dege shume
Ti dërgon urimet lume, o i ëmbli Dhoksat!…

 

 

Historia e Dhoksatit eshte e lashte. Në gjysmen e pare te shekullit te XV kishte rreth 300 banorë, ndersa sipas regjistrit osman te vitit 1431-1432, fshati kishte 42 shtëpi; në 1908 kishte 241 banore dhe sipas regjistrit te popullsise ne prill te vitit 2001, fshati kishte 259 banore popullsi prezente.

 

Eshte fshati më pak i braktisur dhe me perspektive që popullsia te rritet me kthimin e emigranteve te cilet kane dashuri per vendlindjen dhe kerkojne e bejne me te miren per permiresimin dhe zhvillimin e jetes, ringritjen dhe pasurimin e traditave, ashtu sikunder organizohet Divani Lunxhot, minifestim i folkut dhe traditës lunxhote edhe me pjesemarrjen e grupeve dhe orkestrinave nga Shqipëria, Greqia, Kosova e këngëtarë të njohur të muzikës popullore.

 

 

Kjo Ode ka te veçanten e vet se përcjellë tek brezi i ri traditën e këngës dhe valles lunxhote, promovon gjithashtu vlerat turistike të zones, kulinarinë lunxhote dhe artizanatin, mjeshterine e zanatcinjve me emer te kostumit lunxhot, faqe të historisë së fshatit dhe krahinës, vizituar me pare nga njerez te shquar si poeti i madh anglez Bajroni emrin e te cilit mban sot sheshi kryesor i fshatit.

 

Te gjitha këto e vlera te tjera jane lënda bazë mbi te cilin punohet ne kuadrin e programit te posaçëm kombëtar “Programi i Integruar për Zhvillimin Rural”, financuar nga Bashkimi Europian dhe donatorë të tjerë në të cilin përfshihet dhe fshati Dhoksat.

 

 

Po ç’mund te behet me mire e me shume me investimet që do jepen ne agroturizëm, urbanistikë, banesat e vjetra per ringritjen e tyre, mjedise te tjera që fshatit t`i shtohen bukurite e lezetetet, të permiresohet jeta, Dhoksati të bëhët Vitrinë, si gjithe Lunxhi, e vizituar dhe e pelqyer nga turistet vendas e te huaj.

 

Kete urojme. Kete deshirojne te gjithe, ndaj hajde te japim ide, te diskutojme!

 

 

What do you think?

Written by admin

“Shota” Rita Ora Befason Kosovarët me Kërcimin Tradicional në Skenë! (video)

Festë Karnavalesh në Fshatin Dervician të Gjirokastrës që i Paraprin Pashkës së Madhe Ortodokse!