in

Orenditë Shtëpiake Karakteristike që Sot nuk i Gjen as për Kujtim!

Çdo shtëpi e vjeter ne Gjirokaster dhe fshatra të saj, ka patur orendite shtepiake për gatim, për ushqim, për larje etj. Shumë nga këto sot nuk i gjen as dhe per kujtim.

Burrat e gratë e moshuara kur mblidhen dhe thone:

“S`kam dhe një paisje nga shtepia e pare, nga shtepia e jetes!”.

“Sa do dëshiroja te kisha dhe nje cimbidh, dhe nje tigan, dhe nje filxhan” –thotë një tjetër.

I ankohen kështu vetes kur janë përgjegjës vetë për ‘flakjen’ e tyre. Të mburrur e të kënaqur janë ata që i kanë ruajtur dhe i përdorin, i kanë dhe për kujtim.

Po cilat orendi shtepiake kane qëne me te perdorshme?

Po ju tregojme paisjet që mbaheshin ne shtepite zagorite.

Sipas Koço Mandit, njohes i traditave te krahines se Zagorise, çdo shtepi kishte furren e saj per pjekjen e bukës që piqte 1-2 tepsi ose ndonje me e madhe edhe 8-10 tava.

Për pjekjen e bukes sherbente edhe saçi që përdorej kryesisht per pjekjen e byreqeve, tepsive me patate e zarzavate, ndersa per hapjen e peteve perdorej péci (ne Gjirokster thuhet okllai);

Voza e drurit per hedhjen e veres, djathit dhe pastermase;

Talëre dhe bucela për tundjen e qumeshtit per nxjerrjen e dhallës dhe gjalpit;

Filici per tundjen e qumeshtit, i larte deri 1,2 metra.

Pajisje te tjera te shtepise zagorite:

Gjyma uji, pjata, lugë, pirunë, gota uji, filxhanë kafeje, xhezve per kafe ose qumesht, tenexhere te madhësive të ndryshme, pjatanca te vogla e të mëdha për të servirur, bucela uji etj.

Nëse kemi harruar ndonje gjë mund të na e thoni të dashur miq. Më pas do të shkruajmë dhe për paisje të tjera shumë të përdorura në shtëpitë Gjirokastrite.

What do you think?

Written by admin

Çantat që Bësheshin Sebep për Zonjat të Etiketoheshin si Aristokrate!

Shtohen shanset e Luftëtarit për Europian, Skënderbeu shënon në minutat e fundit ndaj Partizanit!