in

Kisha “Monument Kulture” 558 Vjeçare e Fshatit Kosinë të Përmetit, Vlerësuar si “Ndërtimi i Vitit 1460” nga Arkeologët Çekë!

Ajo është kisha “Shën Maria e Kosinës” në rrethin e Përmetit me histori mijëra vjeçare, e dyta për nga vjetërsia në Ballkan.

 

Mosha e saj eshte 558 vjeçare!

 

 

Është e stilit bizantin, vetëm me qemere dhe në anën veriperëndimore, ka disa mbishkrime të panjohura.

 

E shpallur Monument Kulture është e mbrojtur nga shteti dhe ne vitin 1960 arkeologe çekë e vleresuan si “Ndërtimi i Vitit 1460”

 

Megjithatë shekujt kane bere punen e tyre dhe është ndërhyrë për restaurimin e pjeseve te demtuara si pjesa e jashtme dhe e brendshme e saj mbi bazën e nje projekti te Institutit te Monumenteve, me mbeshtetjen e qeverise shqiptare me synim rikthimin e elementeve të autencitetit dhe konsolidimin e pikturave murale.

 

 

Kjo kishë, ashtu si kisha e Bënjës e të tjera ne rrethin e Përmetit, …

 

 

…objektet historike e monumentet natyrore ne zonën e Frasherit dhe Bredhi i Hotovës, në pranverë e ne vazhdim terheqin vizitore vendas, turiste e grupe turistike te huaja.

 

 

Projektet restauruese te kishave dhe objekteve te tjera historike synojnë nxitjen e turizmit…

 

 

What do you think?

Written by admin

Kujtojmë Shkrimtarin e Shquar për Fëmijë Tasim Gjokutaj në 20 vjetorin e ndarjes së tij nga Jeta!

Supë me Thjerza – Gatimi aq i Dashur nga Nënat Gjirokastrite sidomos në Dimër!