in

Ermand Mertenika: Njihuni me Inteligjencen Artificiale.

Ermand Mertenika: Njihuni me Inteligjencen Artificiale.

Shumica e njerëzve nuk janë shumë të njohur me konceptin e inteligjencës artificiale (AI).

Inteligjenca artificiale (AI) është një fushë e shkencave kompjuterike që merret me krijimin e makinave inteligjente që punojnë dhe reagojnë si njerëzit.

Pavarësisht mungesës së gjerë të njohjes së saj Inteligjenca Artificiale është një teknologji që po transformon çdo fushë të jetës. (Bota e Elektronikes se Avancuar dhe Roboteve)
Inteligjenca Artificiale shtë një mjet i gjerë që u mundëson njerëzve të rimendojnë se si ne integrojmë informacionin, analizojmë të dhënat dhe përdorim njohuritë që rezultojnë për të përmirësuar vendimmarrjen.

Algoritmet e inteligjencës artificiale janë krijuar për të marrë vendime, shpesh duke përdorur të dhëna në kohë reale.

Ato janë ndryshe nga makinat pasive që janë të afta vetëm për përgjigje mekanike ose të paracaktuara.
Duke përdorur sensorë të ndryshëm, të dhëna dixhitale ose hyrje në distancë, ata kombinojnë informacione nga një sërë burimesh të ndryshme, analizojnë materialin në çast dhe veprojnë sipas njohurive që rrjedhin nga ato të dhëna.
Me përmirësime masive në sistemet e ruajtjes, shpejtësitë e përpunimit dhe teknikat analitike, ato janë të afta dhe mjaft të sofistikuara të reagojnë.

Inteligjenca artificiale tashmë po ndryshon botën dhe po ngre pyetje të rëndësishme për shoqërinë, ekonominë dhe qeverisjen

Inteligjenca Artificiale në përgjithësi ndërmerret në lidhje me përshtatjen e makinerive dhe robotëve ne analitikën e të dhënave.
Mësimi i makinerisë merr të dhëna dhe kërkon tendencat themelore.
Nëse zbulon diçka që është e rëndësishme për një problem praktik, projektuesit e softuerit mund ta marrin atë njohuri dhe ta përdorin atë për të analizuar çështje specifike dhe për të përmirësuar programin robotik “gjuhën e robotit”
Gjithçka që kërkohet janë të dhëna që janë mjaft të forta sa që algoritmet të mund të dallojnë modele të dobishme.
Të dhënat mund të vijnë në formën e informacionit dixhital, imazheve satelitore, informacionit vizual, tekstit ose të dhënave të pastrukturuara.

APLIKIMET NË SEKTORË TË NDRYSHËM

Inteligjenca artificiale nuk është një vizion futurist, por diçka që është këtu sot dhe është e integruar dhe e vendosur në një sërë sektorësh.
Kjo përfshin fusha të tilla si financat, siguria kombëtare, kujdesi shëndetësor, drejtësia penale, transporti dhe qytetet inteligjente. Ka shumë shembuj ku Inteligjenca Artificiale tashmë po bën një ndikim madhor globalisht.

Sistemet e Inteligjences Artificiale kanë aftësinë për të mësuar dhe përshtatur ndërsa marrin vendime.
Në zonën e transportit, për shembull, automjetet gjysmë autonome kanë mjete që i bëjnë drejtuesit dhe automjetet të dinë për bllokimet e ardhshme, gropat, ndërtimin e autostradës ose pengesa të tjera të mundshme në trafik.
Robotët mjekësorë po ndikojnë mjaft pozitivisht në aplikimin e kirurgjive të vështira.

Ermand Mertenika,Inxhinier Bio-Mjekesor.

What do you think?

Written by admin

Qyteti i Zbukurimit të Përjetshëm !Nga: Ben Blushi

Nena nuk heq dore nga tradita ku te Dielave benin byrek , lakror , laropite , shapkat , qahi. Po ju cfare gatuat sot?