Nga Kosta Makariadhi: Ç`dini per shpellen e Skotinise, a ka lidhje me liqenin e Viroit ne Gjirokaster?

Nga Kosta Makariadhi:

Ne anen juglindore te fshatit Goranxi ndodhet perroi i Skotinise dhe burimi nentokesor me te njejtin emer. Ne gjuhen greke “skotini” do te thote “vend i erret”. Eshte shpella me e madhe dhe me e thelle ne jug re vendit, me prejardhje shume te lashte.

 

Ka rreth 3-4 metra lartesi. Sipas gojedhenes thuhet se dikur nje nuse e re me flori rreth ballit, duke u munduar te mbushte bucelen me uje , i shkajti kemba dhe u mbyt ne ujrat e Skotinise dhe se nusen e re e nxorren ujrat ne liqenin e Virroit.

 

Hedhja e ngjyrave dhe sendeve plastike me vone nga studjues te ndryshem, tregon se Skotinia ka lidhje me Viroin.