Keto zakone qe keni ne kuzhinen tuaj ju rrezikojne seriozisht shendetin

Te gjithe na ka ndodhur qe kur jemi duke gatuar nje vakt ndoshta dhe nga shpejtesia krijojme disa zakone te cilat nuk e kuptojme, por na rrezikojne shume shendetin. Ne po ju rendisim disa prej tyre me poshte:

1. I perdor ushqimet qe jane te mbetura nga frigoriferi
Kur ushqimi ulet në temperaturë dhome për më shumë se 2 orë, bakteret që shkaktojnë sëmundje mund të rriten shpejt dhe të çojnë në sëmundje.
Per kete gje duhet te kemi parasysh se mbasi e kemi nxjerre ushqimin nga frigoriferi nese e leme ne temperatur dhome per me shume se dy ore duhet ta hedhim poshte.

2. Përdorimi i vetëm një dërrase për prerjen e ushqimeve
Prerja e mishit të papërpunuar në dërrasën e prerjes dhe pastaj duke përdorur të njëjtën dërrasë prerëse për frutat e freskëta ose perimet mund të çojë në sëmundje. Ekziston një shans i madh që ju po transferoni mikroorganizmat që shkaktojnë sëmundje nga mishi i gjallë në prodhimet e freskëta.
Duhet te përdorim dy dërrasa të veçanta prerjesh, një për mish të gjallë, pulë dhe peshk dhe tjetra për perime e fruta. Ose, lajeni tabelën tuaj të prerjes me ujë të ngrohtë dhe sapun.

3.Sfungjeri i piset mbasi keni lare enet dhe riperdorim i tij
Shumë njerëz pastrojnë enët e tyre të pista me të njëjtën sfungjer që fshijnë lavamanin. Sfungjerët janë një mjet për transferimin e baktereve nga një sipërfaqe në tjetrën.

4. Shkrirja e mishit mbi lavaman
Mikroorganizmat e dëmshëm shumëfishohen shpejt në temperaturë dhome.
Prandaj duhet te shkrijme mishin në frigorifer brenda natës. Për copa të mëdha mishi , si një pulë e tërë ose gjeldeti, ju mund të keni nevojë për një planifikim pak të avancuar dhe shkrirja mund t’ju marrë 1-2 ditëm kohë.

5. Shpëlarja e mishit në lavaman
Ju mund të mendoni se jeni duke zvogëluar bakteret në mish duke e shpëlarë atë para gatimit. Por ujë i shpëlarjes spërkat kudo përreth, duke përfshirë enët në lavaman dhe çdo gjë.
Duhet te kemi parasysh se është më mirë që kurrë të mos e shpëlani mishin. Në vend të kësaj, gatuajeni në temperaturën minimale të duhur për të siguruar që çdo bakter i dëmshëm të shkatërrohet.