Gjeni kuptimin e 29 fjaleve te vjetra per ushqimin dhe gatimin nga fjalori i te folmes se Gjirokastres.

 

Nga mijera e mijera fjale te vjetra nga e folura e Gjirokastres kemi zgjedhur disa qe lidhen me ushqimin dhe gatimin.

Kerkesa tone eshte te “zbuloni ” kuptimin e tyre.

Mendojme se nuk eshte e lehte mbasi tani nuk perdoren nga te gjithe e disa nga keto fjale edhe kane ‘humbur”, megjithate bejme mire t`i kujtojme bashke me te tjera qe lidhen me traditen ne ushqim dhe gatim te familjeve gjirokastrite.

Duke komentuar mesojne dhe te tjere qe keto fjale te vjetra i degjojne per here te pare.
Fjalet jane keto:
Akçi
Akçihane
Anicire
Bobollaqe
Çallma
Çokanis
Dollma
Dhange
Farmakos
Gugo
Imambajalldi
Jahni
kabuni
Kajmak
Kargo
Karvele
Kolltopite
Kokodashe
Koromane
Krodhe
Krok
Laropite
Maçalis
Mumulige
Pepek
Petra
Pishk
Pushtovlak
Qebap