Djerësitja Shfaros Rezervat e Kaliumit, Magnezit dhe Glukozës – Si Duhen Zëvendësuar

Djerësitja Shfaros Rezervat e Kaliumit, Magnezit dhe Glukozës – Si Duhen Zëvendësuar

Sapo të ktheheni në shtëpi nga një ditë nën diellin e nxehtë, ndaluni në kuzhinë.

Edhe pse mund të mos keni oreks, është e rëndësishme që të furnizoni trupin tuaj pas gjithë djersitjes.

Edhe pse ne nuk jemi të uritur gjatë muajve të verës, të ushqyerit e shëndetshëm është më e rëndësishme se kurrë, thonë shumë shkencëtarë dhe dietologë.

Humbja dhe Zëvendësimi i Ushqyesve të Nevojshëm
Djerësitja shkakton humbje masive tek kripërat minerale të organizmit. I nxehti sjell mangësi në kalium dhe natrium dhe arrin të shfarosë rezervat e glukozës, të cilat na japin energji.

Gjatë të nxehtit, përqendrimi i kripës në gjak rritet, sepse trupi humbet më shumë ujë sesa natrium.

Zëvendësoni humbjet me ujë ose lëng frutash të holluar dhe trupi juaj do të balancojë veten.

Humbja e kaliumit ndodh edhe kur ju djersini. Zëvendësoni kaliumin duke pirë një gotë lëng portokalli ose kajsie ose duke ngrënë banane, rrush, patate, kos ose produkte qumështi.

Frutat e pyllit, shalqini, pjepri dhe pjeshkët janë zgjedhje të tjera të mira.

Magnezi gjithashtu humb gjatë djersitjes. Kjo mund të zëvendësohet duke ngrënë drithëra.

Humbja dhe Zëvendësimi i Glukozës
Gjatë motit të nxehtë, rezervat e glukozës, të cilat na japin energji, gjithashtu shterojnë në maksimum. Ata gjithashtu mund të zëvendësohen nëpërmjet ushqimit të shëndetshëm.

Zgjidhni perimet që janë të thella dhe të errëta në ngjyrë, sepse ato përmbajnë më shumë vitamina dhe minerale.

Për shembull, hani spinaq në vend të sallatës jeshile. Zgjedhje të tjera të mira janë brokoli, speca jeshilë dhe karrota.

Përdorni sa më tepër lëngje. Zëvendësimi i lëngjeve të humbura është kritik në nxehtësinë e verës, por kini kujdes se çfarë pini. Qëndroni larg pijeve me sheqer sepse mbeten të dëmshme për organizmin.

Gjithashtu shmangni shumë kafeinën dhe alkoolin. Ata janë diuretikë dhe do të humbni më shumë ujë.

Mos harroni se ushqimi renditet i pari
Disa njerëz mendojnë se vitaminat kokërr mund të zënë vendin e ushqimit, por kjo nuk është e vërtetë.

Para së gjithash, vitaminat dhe mineralet nuk sigurojnë energji, sepse nuk japin glukozë. Glukoza mund të merret vetëm përmes ushqimit.

Lajmi i mirë është që substancat e humbura zëvendësohen përmes një mënyre të shëndetshme në të ngrënë gjatë verës.