Biden bën thirrje për heqjen e taksës së naftës... Nëntori i ftohtë i zgjedhjeve po ndihet që në verë!

Presidenti i SHBA Joe Biden i bëri thirrje Kongresit të mërkurën që të miratojë një pezullim tre-mujor të taksës federale të karburantit për të ndihmuar në luftimin e çmimeve rekord të pompave dhe për të ofruar lehtësim të përkohshëm për familjet amerikane këtë verë.

Presidenti gjithashtu u kërkoi shteteve që të pezullojnë përkohësisht taksat shtetërore të karburantit, të cilat shpesh janë më të larta se tarifat federale, tha zyrtari, dhe do të sfidojnë kompanitë e mëdha të naftës që të sjellin ide se si të rikthejnë kapacitetin e rafinuar të papunë kur të takohen me sekretarin e tij të energjisë më vonë këtë javë.

Biden dhe këshilltarët e tij e kanë diskutuar këtë çështje prej muajsh mes presionit në rritje për të vepruar pasi çmimet e larta rekord të gazit rëndojnë vlerësimet e sondazheve të presidentit dhe hedhin një re të errët mbi shanset e demokratëve për të mbajtur pushtetin e Kongresit në zgjedhjet e nëntorit, ndërkohë që Trump po fiton teren me mbështetësit e tij që po fitojnë ndaj kundërshtarëve brenda partisë.

Një pezullim i taksës federale të benzinës prej 18.4 cent për gallon dhe taksës së naftës prej 24.4 cent do të kërkonte miratimin e Kongresit, duke e bërë me gjasë propozimin e Bidenit kryesisht simbolik.

Ligjvënësit në të dyja partitë kanë shprehur rezistencë ndaj pezullimit të taksës, me disa demokratë, duke përfshirë kryetaren e Dhomës së Përfaqësuesve, Nancy Pelosi, të shqetësuara se masa mund të ketë efekt të kufizuar në çmimet nëse kompanitë e naftës dhe shitësit me pakicë marrin pjesën më të madhe të kursimeve raporton Newsmax.com

Çmimet e pompes se naftës në SHBA janë afër 5 dollarë për gallon pasi kërkesa në rritje për karburantet motorike përkon me humbjen e rreth 1 milion fuçive në ditë të kapacitetit përpunues. Në tre vitet e fundit shumë impiante u mbyllën kur kërkesa për karburant ra në krater në kulmin e pandemisë COVID-19./Thomson/Reuters