Pse për Pazarin e Gjirokastrës nuk thuhej “U bë si Pazari i Korçës?”

Kjo shprehje nuk eshte thene dhe as ka mbetur ndonjehere per Pazarin e Gjirokastres. Arsyet lidhen me disa faktore.

E para eshte opinion i krijuar dhe i palekundur ne kohe, mbeshtetur ne te verteta:

Pazari i Gjirokastres ne vite ka qene shembull ne pasterti dhe ne higjene.

Ne Bashte te Teqese ku behej dy here ne jave, te hene e te premte, kish rregull e disipline; hapej ne te dy krahet nga rruga e nenkalase ne shtepite e Shehajve si dhe perpara xhamisë.

Rruga per bleresit lihej e lire. Nuk mbahet mend qe tregu te mbetej pa pastruar, ashtu dhe ne periferi ku kishte tregje te vogla, i gjese se gjalle, i bulmetit, i kafsheve etj.

Pazari i Gjirokastres gjalleri te veçante kishte ne muajt e veres dhe vjeshtes që mbulohej nga perimet dhe frutat e shumta qe sillnin fshataret e krahinave rreth saj.

Tregu fshatar u mbyll ne vititn 1966.