Portat dhe sofatet e shtëpive të Gjirokastrës... "Sa shume kujtime!"

Portat dhe sofatet e shtepive te Gjirokastres te ngjallin shume kujtime! Ja dhe kjo foto…

Eshte porta e Mukajve ne lagjen Pazar i Vjeter ku mbilidheshin plakat e urta te lagjes, vajzat dhe femijet pasditeve e deri ne mbremje vone.

Sa shume dashuri dhe miresi shprehin ne kete foto te shkrepur disa dekada me pare gjyshet e paharruara Ollga e Malikos dhe Arretia e Mukes; nuset dhe vajzat e lagjes , Vito Muka, mesuesja Figali Karanxha; me radhe Marika Maliko, Diana Muka,volejbollistja Katina Lile dhe femijet qe nuk ua dime emrat.

Kjo ndodhte edhe ne portat e lagjeve te tjera te vjetra ne Cfake, Manalat e Dunavat, ne Teqe, Palorto, Varosh, Meçite e Hazmurat.

Ashtu si ne kete foto gjyshet e mira e te urta te lagjeve shkonin kohen po benin dhe ndonje pune, bluanin kokrrat e kafese , benin ndonje cite, çorapet e dimrit, vajzat e rritura qendisnin ndersa femijet rrinin urte dhe te qete prane ngrohtesise se gjysheve.

Po kuptohet me te lidhura me portat e sofatet e shtepive ishin gjyshet qe beheshin bashke sa hynte pranvera e gjate gjithe veres duke shkuar kohen edhe me “ kush iku e kush shkoi”, “ kush ishte kjo e kush ishte ajo”, pinin kafe e shikonin filxhanet, vetem me fjale te mire, “ke nje udhe, do marresh para, ke nje haber te mire, me duket se…e te tjera e te tjera”.

Eh, po tani, tani pothuajse portat jane braktisur. Ralle e permalle shikon ndonje gjyshe ne keto porta. Jo se nuk duan po dhe nuk ndodhen. Shume shtepi te mbyllura, njerezit te larguar…!

Megjithate ato jane, ekzistojne, jane dhe ne kujtime!