Plani për zbulimin e Alienëve ditën e Sotme, përmes teleskopit më të madh në botë

Shkencëtarët e Harvardit zbulojnë një plan për të dëgjuar alienët ditën e sotme, 13 dhjetor 2017. Pas zbulimit të një objekti misterioz që ngrihet përmes hapësirës, ​​teleskopi më i madh në botë është akorduar nga lindja për të degjuar ne hapesire.

E gjithë kjo filloi pak javë më parë kur një student i Universitetit të Hawait nga të dhënat teleskopike zbuloi një asteroid shumë të pazakontë në hapësirë. I formuar si një cigare e zgjatur dhe me qindra metra në gjatësi, shihej duke kaluar pranë diellit në 196,000 mph. Shkencëtarët u habitën nga kjo. Ajo shënoi herën e parë që astronomët ishin në gjendje të studiojnë një asteroid që ka hyrë në sistemin tonë diellor nga hapësira ndëryjore.

Avi Loeb, një fizikan teorik izraelit, është kryetari i Departamentit të Astronomisë të Harvardit.

“Kur e mësova për herë të parë, fillova të pyesja nëse mund të ishte një hetim artificial i cili u dërgua nga një qytetërim i huaj”, tha Loeb për The Grapevine, duke shtuar se është “një objekt shumë i veçantë në të vërtetë”.

Objekti ka një trajektore të shpejtë shpëtimi dhe së shpejti nuk do të jetë më e dukshme, duke u kthyer përsëri në hapësirë ​​të thellë. “Ne kishim për të vepruar shpejt,” shpjegoi anëtari i ekipit Olivier Hainaut nga Observatori Jugor Europian në Garching të Gjermanisë.

Loeb është kryetari i Komitetit Këshillues Starshot, një projekt i financuar nga filantropisti rus Yuri Milner me qëllim gjetjen e planeve dhe qytetërimeve të tjera. Loeb u takua me Milner në prag të festimeve të Çmimeve Përparime gjatë fundjavës së kaluar në Palo Alto, Kaliforni, dhe pati një diskutim një orësh rreth asteroidit, i quajtur tani ‘Oumuamua’. Milner sugjeroi që ata të përpiqen të dëgjojnë komunikimet e jashtme që vijnë nga objekti lundrues misterioz.

Dhe kjo është ajo që na sjell në sesionin e dëgjimit të së mërkurës (sot), kur të gjithë sytë në komunitetin e astronomisë do të fokusohen në Teleskopin e Bankës së Gjelbër. I vendosur në një fushë të hapur shterpë mes maleve Allegheny, është radio teleskopi më i madh në botë i drejtpërdrejtë dhe struktura më e madhe në botë e lëvizshme e tokës. Është një nga teleskopët e vetëm në planetin tonë që mund të dëgjojë në biseda të mundshme aliene.

Revista Time e zgjodhi Loebin si një nga 25 njerëzit më me ndikim në hapësirë.

Loeb është një ish student i Universitetit Hebraik në Jerusalem, një shkollë që u themelua nga një prej heronjve të tij, Albert Ajnshtajni. Ashtu si fizikanti fitues i çmimit Nobel, Loeb ndan një ndjenjë të madhe eksitimi të pakalueshëm rreth mundësive të universit tonë.

“Ndoshta të huajt kanë një anije nënë që udhëton shpejt dhe lëshon anijen kozmike fëmijë që bie lirisht në sistemin planetar në një mision zbulimi,” – thotë ai. “Në një rast të tillë ne mund të jemi në gjendje të kapim një sinjal komunikimi midis anijeve të ndryshme hapësinore”.

Dëshmia e mundshme e jetës inteligjente përtej Tokës është duke u ngritur në një klip të qëndrueshëm pasi që iniciativat e ndryshme kanë filluar të përdorin Teleskopin e Gjelbër të Bankës. Në gusht, shkencëtarët zbuluan 15 impulse radio të shkurtra por të fuqishme që buronin nga një burim misterioz dhe i përsëritur në të gjithë universin.

Loeb e sheh seancën e dëgjimit të kësaj jave si ndoshta fillimi i diçkaje më të madhe.

“Nëse ky objekt është i natyrshëm në origjinë, duhet të ketë shumë më tepër në sistemin diellor”, shpjegoi ai. “Prandaj ne duhet të gjejmë shumë më tepër … dhe madje edhe nëse shumica e tyre janë të natyrshme, ndoshta një prej tyre do të gjehet me origjinë artificiale, një pajisje hapësinore apo hedhurinë nga një qytetërim i huaj,” gjilpëra e jashtëzakonshme në kashtë ” që ne të gjithë shpresojmë të gjejmë një ditë “.