Në dasmat e para të Gjirokastrës, kë zinte gjumi e nxinin në fytyrë me fundin e tiganit

Dasma eshte nje ngjarje e shenuar ne jeten e cdo familjeje.

Ne familjet gjirokastrite vleresohej dhe zbatoheshin zakone qe shoqeroheshin me humor dhe lojra argetuese.

Ishte zakon, perpara se nusja te binte per te fjetur, nden jastek i vinin frerin e kalit ne kuptim qe te ishte gjuhe shkurter.

Gjate darkes,  ke zinte gjumi e nxinin ne fytyre me fundin e tiganit.

Ndodhte dhe shpesh, kush dehej nuk i pergjigjej kerkesave te trapezit, te dollise dhe e hidhnin ne katoq mbi shtresat me kashte dhe i mbyllnin deren deri ne te gdhire.

Te zotet e dasmes kujdeseshin qe cdo ore e dasmes te kalonte e qete, me kenge e valle, me humor e lojra argetuese.

Pa gdhire mire, me largimin e dasmoreve te fundit, i zoti i dasmes ne dritare te shtepise vendoste dy qirinj te ndezur si sinjal per ata qe i shikonin qe dasma kaloi shume mire e pa ndonje problem.

Te fundit qe largoheshin nga dasma ishin grate, ato nuk tundeshin nga vendi nese nuk shikonin pajen e nuses.