“ Ja Bëri Mëndjen Fiu”, “ E ka Mbidhur në Kuti”- Shprehje të Vjetra nga e Folura e Gjirokastrës

Njerezit qe shprehen shkurt e qarte dhe “aty per aty” dhe fjalet i kane “ ne maje te gjuhes” dallohen nga te tjeret.

Ata vleresohen te mençur se gjate bashkebisedimit perdorin edhe shprehje te vjetra, karakteristike te popullit qe te tjeret mund t`i dine por nuk i thone ne vendin dhe kohen e duhur.

Kete radhe po kujtojme disa shprehje te tjera sikunder kemi hedhur dhe me pare ne faqen tone.

E beri berbecul

E ka vëdha gjumin

E mbaj me krek

I dëndëroi udhet

Mbeti kajodher

E kemi ne krie e siper

Ç`i thote koka

Nuk i mbahen kembet

Ka gjuhe te hidhur

E vuri ne grike te topit

E la dambano

Radhe bie lumi kucura

Ka nxjerre huqe

Beri ç`i tha mendja

Lum une i lumuri

Mos e lodh shqipen

Ja beri mendjen fiu

Lanet paçe

E ka mbidhur ne kuti

Ku ishim, hiçgjekundi

Me kriq ne badhe