Foto e vitit 1921, botohet per here te pare, mesuesit e pare nga Gjirokastra, Tepelena e Vlora ne kursin e Laboves se Madhe

Me 4 prill 1910 ne Labove te Madhe u hap shkolla e pare shqipe, ngjarje e shenuar pas asaj te qytetit te Gjirokastres.

Ajo u kthye ne vater mesimi dhe edukimi per femijet por dhe pergatitjes se mesuesve te ardhshem, nen kujdesin e mesuesve te asaj kohe, Thoma Papapano, Nane panajot Meksi etj.

Ketu u celen disa kurse profesionale per pergatitjen e mesuesve nga Gjirokastra, Tepelena e vlora, sikunder flet dhe kjo foto e periudhes 3 gusht- tetor 1921, zbuluar ne arkivin e shtetit nga historiani pasionant tepelenas Xhezo Cana.

Jane mesuesit e pare te jugut, burra po burra, te mencur e te hijshem qe shperndane driten e diturise ne breza.

Kane kaluar 99 vjet dhe kontributi i tyre per shkollen dhe arsimin shqiptar as eshte harruar e as do harrohet kurre.