in

Shtëpi e Zjarrit apo Dimërore? Kujtime, Shëndete e Thashetheme pa Dëm, Gështenjë e Misra të Pjekur në Hi e Prush!  

Një nga ambientet kryesore të Banesës Gjirokastrite studjuesit e kanë quajtur Shtëpia e Zjarrit, ndërsa të parët Dimërore.

Shtëpia e Zjarrit apo Dimërorja që tani ka “humbur” në pamje e në funksion,  nga Odaja e Miqve dhe nga ndonjë ambient tjetër është më e vogël po e para në përdorim.

Oxhaku në dimërore i ka të gjithë elementët funksionalë dhe, kryesorja, të mbledhë e të nxjerrë tymin jashtë, mbi çati.

Këtë merak e kishin ndërtuesit po ne veçanti të zotët e shtëpisë që oxhaku të mos tymoste perdet dhe mbulesat,  tavanin, faqet e musandrës e dhipatos, kamareve e dollapëve, të ishin dhams e feks.

Në stinën e dimrit dimërorja ishte ambienti më i preferuar i banesës gjirokastrite, vatra ku mblidhej familja dhe në të shumtën e rasteve edhe mysafirët që, sic ka qënë zakon, sa i hedhin një sy Odasë së Madhe i bënin qejfin të zonjës së shtëpisë: “ Odanw e ked hams e feks, po më mirë të mblidhemi në dimërore!”

Dhe ashtu bënin…

Në dimëroren e ngrohtë me zjarrin përpara ndiheshin dhe më mirë,  qerasje, shëndete e thashtheme pa dëm, gështenja e misra të pjekura në hi e në prush…

Kështu dhe në ditët e fundvitit, me urime, molloisje dhe kujtime…

What do you think?

Written by Admini

Poezi nga Aleksandër Çipa/ Vizitë në Fshatin e Braktisur

Dritë e Argjëndë Qafa e Pazarit të Gjirokastrës…