Të Lumshin Duart Eli Zhulati!Mjeshtre në Punët e Dorës dhe në Gatime Tipike të Traditës Gjirokastrite

Eli Zhulati ka nje jete qe nuk i  eshte ndare Pazarit te Gjirokastres. Ne rrugen e kreut duke shkuar ne ate nenkala nga Qafa e Pazarit ka patur per shume vite edhe dyqanin e punes ku punonte vete, mesonte dhe vajza te tjera si te ushtroheshin ne pune artizanati.

Eli eshte mjeshtre ne qendisje. Nga duart e saj nxjerre pune qe zbukurojne odate e shtepive te medha te Gjirokastres.Ajo pergatit edhe kostume popullore per burrat dhe grate, edhe per femijet.

Ja 3 pune te saj:

:

Eli Zhulati eshte dhe nje kuzhiniere e talentuar ne gatimin e recetave te vjetra te qytetit te Gjirokastres, Lunxherise etj, pjesemarrese ne te gjitha veprimtarite e artizanatit dhe kulinarise ne qytet,por dhe perfaqesuese e shperndarjes se pervojes ne gatimet e qytetit e te fshatit ne qytete te tjera, ekspozita artizanati dhe kulinari.

I kerkuam disa disa receta dhe ajo na shkroi:

Eshte nje recete fare e thjeshte por qe ishte e dashur per pijedashesit ( thoshin me te nuk te ze rakia) e quanin skordhala . Emertimi eshte i huazuar nga qe mbizoteronte aroma e forte e hudhrave.

Patateve te ziera te bera pure u shtohej hudher shume, piper i kuq , pak leng nga turshite dhe spec djeges .Ne pjate servirej e rregulluar me pak vaj ulliri .

Ka dhe shume receta te tjera te haruara e te pa perdoreshme ne ditet e sotme per shkak te yndyrnave e kolesterolit.Gjyshja ime thoshte per to ” jane lezetet e gojes”.

Flamur i mbushur,shpretke e mbushur,shap me gabzere .Bente nena dhe nje gje tjeter qe spo me kujtohet emri.Tul buke si e kokodasheve po i shtonte arra dhe hudhra, pa djath, me pak vaj ulliri..

Ne ditet ne vazhdim do te percjellim receta te tjera nga Eli te shoqeruara edhe me fotot perkatese.