in

Fakt i rralle, në burgun e kalasë së Gjirokastrës një grua lindi një foshnje dhe ja cfare ndodhi me pas…

PEDIATRI GJIROKASTRIT DURIM BEBEÇI – shkruar nga Foto Vasil Malo

Një fakt i rrallë në historinë e Gjirokastrës dhe të Shqipërisë: Nën pushtimin gjerman, në burgun e kalasë së Gjirokastrës, një grua e burgosur lindi një foshnje. E dënuar shtatzënë. Sa kohë; kishte në qeli? Pse e qysh e arrestuan? Si e lindi foshnjen ? Α kishte pelena për të? A kishte qumësht gjiri i nënës? Si dolën ajo e foshnja nga burgu? A e mësoi ai këtë fakt dhe a u çlirua nga kompleksi i mundshëm i burgut?

Foshnjen e pagëzuan me emrin Durim. Duroi dhe ai burgun, privacionet. Dhe u rrit, vazhdoi shkollën, derisa u diplomua mjek pediatër. Si mjek u kujdes për qindra fëmijë e nëna. Si pedagog u dha mësime dhjetra e dhjetra mjekëve të rinj. Krijoi familje, rriti edhe fëmijët e vet.
Durim! Edhe emri, edhe profesioni që ushtroi kanë simbolikën e tyre.Durimi ua kushtoi jetën fëmijve, u bë mjek dhe pedagog i zoti dhe i nderuar. Në vitin 2000 botoi një libër voluminoz me titull “Pediatria”.

 

I dashur dhe modest me kolegët. Eci në gjurmët e mjekëve si , Prof. Fejzi Hoxha, Dr. Vasil Jorgji, etj. Iu përkushtua pediatrisë derisa vdiq në moshën 70 vjeçare. Dy herët që e pata parë në Tiranë e mbaj mend me bluzë të bardhë. Punonte në spitalin e madh të Tiranës dhe pranë Fakultetit të Mjekësisë. Vinte pak i shkurtër, por me prestigj të lartë. Punëtor i palodhur, fjalëpak, serioz, qytetar shembullor. Më vjen keq që nuk mësova mjaft për këtë dunavatas të vuajtur e të pabujë, një nga figurat me të cilat qyteti i gurtë duhet të krenohet. Shpresoj që të tjerët, njerëzit e kalemit apo të afërmit, të shkruajnë e flasin për të dhe nënën e tij heroinë , ashtu siç e meritojë. Është pak ta quajmë Doktor Durimin “Qytetar nderi”.

What do you think?

Written by admin

Me hidherim njoftojme se eshte ndare nga jeta gjirokastriti Haxhi Aliko, Profesor, pedagog dhe shkencëtar me vlera të jashtëzakonshme

U nda nga jeta ne nje kohe e moshe qe nuk pritej gjirokastriti Agim Çenko, djali i kengetarit veteran te kenges gjirokastrite Demo Çenko