in ,

Nga Kosta Makariadhi: Ç`dini per shpellen e Skotinise, a ka lidhje me liqenin e Viroit ne Gjirokaster?

Nga Kosta Makariadhi:

Ne anen juglindore te fshatit Goranxi ndodhet perroi i Skotinise dhe burimi nentokesor me te njejtin emer. Ne gjuhen greke “skotini” do te thote “vend i erret”. Eshte shpella me e madhe dhe me e thelle ne jug re vendit, me prejardhje shume te lashte.

 

Ka rreth 3-4 metra lartesi. Sipas gojedhenes thuhet se dikur nje nuse e re me flori rreth ballit, duke u munduar te mbushte bucelen me uje , i shkajti kemba dhe u mbyt ne ujrat e Skotinise dhe se nusen e re e nxorren ujrat ne liqenin e Virroit.

 

Hedhja e ngjyrave dhe sendeve plastike me vone nga studjues te ndryshem, tregon se Skotinia ka lidhje me Viroin.

What do you think?

Written by admin

Sot Urojme per Ditelindjen Roland Çenkon, Mjeshtrin e Madh te kenges polifonike te Gjirokastres

Kush e çoi autobusin e pare ne fshatin Sopik te Krahines se Pogonit? Si e kujtoni kete ngjarje?