Kulaç ne Saç, Fasule në Bragaç dhe Lakrore te Pjekur nga Furrat e Lagjes!

Furrat e pjekjes ne qytetin e Gjirokastres kane funksionuar normlisht deri afer viteve `80.

Ne aktivitet ishte Furra e Premtos ne Mes te Pazarit, e Palortos, Cfakes, Manalatit, Pllakes etj.

Veçanerisht te dielave furrxhinjte kishin shume pune. Gjate dites ato i ndiznin edhe dy here.

Gezonin qe kishin pune si Alush Govaçi i Manalatit, Jani Kokua i Kroit te Premtos, xha Xhevati i Palortose, xha Malua i Hazmuratit apo dhe ai tek Furra e Stathit ne lagjen Varosh.

Atehere kishte dhe kenge per furxhinjte, thuheshin edhe vargje si keto:

Kulaç nga saçi
Fasule nga bragaçi.

Te dielave, ne pune ishin dhe femijet që llamaniteshin e ziheshin kush ta shpinte e kush ta binte tepsine nga furra, tepsi me Qahi, me lakra, me kungull te verdhe qe gjirokastritet i mbanin ne penxheret e pateve, byreqe me qumeshtor etj.

Disa familje gatuanin dhe buke, kulaç me miell gruri dhe misri, çonin dhe bragaçe me fasule dhe miser që zienin ne zjarr te avashem e ne hirin e furres.

Tani na merr malli edhe per nje byreke te pjekur ne furren e lagjes.